Audi predstavio svoj prvi električni SUV model – Fokus.ba
Brzi i žestoki

Audi predstavio svoj prvi električni SUV model

18/09/2018

Audi je premijerom u San Franciscu svijetu konačno predstavio e-tron, svoj prvi potpuno električni SUV model.

Zaboravimo li na trenutak istoimenu izvedbu modela R8, ovo je doista prvi električni Audi serijske proizvodnje, baš kako mu u Ingolstadtu tepaju. Činjenica je kako je ovo prvi električni model iz Audija koji može (i treba) ostvariti dobre prodajne rezultate.

Audijev rival Teslinom Modelu X ,i još važnije, nedavno predstavljenom Mercedesu EQC, pokretan je dvama asinkronim motorima ukupnog maksimuma od 408 KS i 660 Nm, a napajanim iz baterija kapaciteta čak 95 kWh. Radi se o energetskom bloku tlocrtnih mjera 2.28 x 1.63 m i visine 34 cm, ali i balastu od nekih 700 kg. Na 100 km/h ipak stiže za manje od 6 sekundi, a maksimalna brzina limitirana je na 200 km/h.

Najveća novost na ovom modelu je sistem rekuperacije energije odgovoran za do 30% dosega. A on iznosi oko 400 km. Audi e-tron je prvi model opremljen sistemom ultrabrzog punjenja putem priključka snage čak 150 kW. Prevedeno to znači 80% kapaciteta baterije riješeno za pola sata.

U Audiju su posebno ponosni na novi sustav pogona na sve kotače s izuzetno brzom reakcijom. Redistribucija momenta između osovina je skraćena, a tu je i torque vectoring sustav te inovativna izvedba sustava protiv proklizavanja. Sveukupno e-trom ima sedam modaliteta rada, od komfornog do sportskog, a uključuje regulaciju visine (do 76 mm) i tvrdoće zračnog ovjesa.

A sad je red i reći kako Audijev električni SUV u duljinu mjeri 4,9 metara, širok je 1,93 i visok 1,66 metara.

Komfor je dakako prvoklasan, a oprema na razini najboljih u segmentu. Jedna od posebnosti svakako su virtualni retrovizori, još jedan dokaz kako se i najjednostavnije stvari mogu tehnološki zakomplicirati. Sve u svemu, izgled kabine snažno je inspiriran modelima A8 i Q8, što samo potvrđuje visoke kriterije. One gladne prostora obavijestit ćemo kako u prtljažnik stane 660 litara tereta.

Poznate su i cijene. Audi e-tron starta cijenom od 79.900 eura uz napomenu kako će prvi primjerci biti isporučeni do kraja godine. Cijena za američko tržište je od 74.300 USD. Spomenimo i 2.600 primjeraka iz Edition One izdanja (First Edition) s ekskluzivnim dodacima i dodatno podebljanom cijenom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.