Brzi i žestoki

"Gigafactory"

Tesla u pogonu blizu Berlina želi proizvoditi pola miliona vozila godišnje

04/01/2020

Takozvana Gigafactory, Teslina četvrta po redu, imaće objekte za kompletno sklapanje električnih vozila, uključujući i proizvodnju baterija

Tesla planira u svojoj budućoj fabrici u blizini Berlina proizvoditi pola miliona električnih vozila godišnje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Planski dokumenti, koji su objavljeni na društvenim mrežama u petak, otkrivaju da američka kompanija u pogonu u mjestu Gruenheide želi proizvoditi vozila Model 3 i Model Y, kao i one koji će u budućnosti biti projektovani.

Takozvana Gigafactory, Teslina četvrta po redu, imaće objekte za kompletno sklapanje električnih vozila, uključujući i proizvodnju baterija.

Teslini planovi će u Njemačkoj morati da budu podvrgnuti preispitivanju uticaja na životnu sredinu, a o njima će se govoriti i na javnim raspravama.

Tesla želi da pogon počne sa radom u julu 2021. godine, što je optimističan vremenski okvir za njemačke standarde. Izgradnja obližnjeg novog aerodroma za Berlin počela je 2006. godine, a otvaranje je odgođeno za osam godina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.