Timovi Formule 1 se žele zbog nezakonite raspodjela prihoda – Fokus.ba
Brzi i žestoki

Timovi Formule 1 se žele zbog nezakonite raspodjela prihoda

30/09/2015

Timovi u takmičenju Formule 1, Sauber i Force India podnijeli su žalbe tijelima Europske unije zbog, po njihovom viđenju, nepravedne i “nezakonite” prakse u Formuli 1 kada je u pitanju upravljanje i raspodjela prihoda.

– Primili smo žalbu i razmotrit ćemo je – izjavio je u utorak glasnogovornik takmičarskog odbora.

Zamjenik glavnog menadžera tima Force India Bob Fernley potvrdio je da je u žalbu uključen i njegov tim, kao i švicarski Sauber, dva najmanja tima koji se takmiče sa timovima koji imaju daleko veća finansijska sredstva na raspolaganju.

Vodeći timovi Mercedes, Ferrari, McLaren, Williams i Red Bull dobijaju posebne isplate i sastaju se sa nositeljima distribucijskih prava i ljudima u upravljačkim tijelima FIA-e i to im daje priliku da odlučuju o strategiji same grupacije u kojoj je od ove godine i Force India

Tužba je stigla u veoma osjetljivom trenutku za Formulu 1, dok se nekoliko timova bori da opstane, a razgovori o promjeni pravila takmičenja će se dešavati tek 2017. godine.

Ferrari, čiji tim prima posebne isplate koje odražavaju njegov status kao najstarije i najuspješnije ekipe u Formuli 1, u međuvremenu se priprema za izlazak na njujoršku berzu.

Lotus koji je u ozbiljnim finansijskim problemima i koji se pridružio Force Indiji i Sauberu u pismu upućenom glavnom čovjeku Formule 1 Berniju Ecclestonu, nije se pridružio žalbi koja je podnijeta u ponedjeljak. Tim Lotusa, kako je već najavljeno, preuzet će Renault.

U pismu upućenom Ecclestonu govorili su o “sumnjivim kartelima” koji kontrolišu upravljanje Formulom 1 kao i samu raspodjelu sredstava.

Vodeći timovi Mercedes, Ferrari, McLaren, Williams i Red Bull dobijaju posebne isplate i sastaju se sa nositeljima distribucijskih prava i ljudima u upravljačkim tijelima FIA-e i to im daje priliku da odlučuju o strategiji same grupacije u kojoj je od ove godine i Force India.

Manji timovi kažu da je sistem izigran u korist onih velikih kojima su zagarantirani milioni dolara bez obzira na njihove rezultate na stazi, a također imaju privilegiju da odlučuju o svim budućim promjenama u tom takmičenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.