Toyota povlači 1,6 miliona vozila u Japanu i Evropi – Fokus.ba
Brzi i žestoki

Toyota povlači 1,6 miliona vozila u Japanu i Evropi

25/11/2015

Toyota je saopštila da povlači 1,6 miliona vozila zbog problema sa vazdušnim jastucima koje im je isporučila japanska fabrika Takata Corporation.

Opoziv obuhvaća 22 modela koja su prodavana u Japanu, među kojima Corolla i Vitz proizvedene od 2004. do 2005. godine. Tu su i vozila prodata u Italiji, Velikoj Britaniji i Španiji, ali se tačan broj još uvijek ne zna. Među povučenim vozilima nema niti jednog iz Sjedinjenih Američkih Država.

Opoziv je objavljen jer Takatini vazdušni jastuci mogu eksplodirati ogromnom snagom. To je ranije dovelo do opoziva 19,2 miliona automobila u SAD-u, a vladini regulatori i dalje vode istragu.

Za sada nije zabilježen niti jedan slučaj povrijeđivanja vlasnika Toyotinog vozila zbog novog defekta sa vazdušnim jastucima, samo jedan u Nissanovom automobilu u Japanu. Kayo Doi, portparol Toyote zbog novog problema sa Takatinim vazdušnim jastucima najavila je mogućnost povlačenja čak 15 miliona vozila u SAD-u i Japanu.

Američka regulatorna agencija za sigurnost u automobilima ranije ove godine je izrekla kaznu od 70 miliona dolara za Takatu Corporation zbog dokaza koji su godinama prikupljani, a prema kojima su njihovi vazdušni jastuci skloni defektu. Ukoliko Takata ne bude poštovala petogodišnji sporazum Nacionalna uprava za bezbjednost u saobraćaju SAD-a može ih kazniti sa dodatnih 200 miliona dolara.

Toyota, Ford, Honda i Nissan odlučili su da koriste Takatine vazdušne jastuke u svojim vozilima koja su u razvoju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.