Toyotina vozila najprodavanija u prvih devet mjeseci ove godina

toyota corolla

U prvih devet mjeseci ove godine “Toyota” je bila najprodavaniji proizvođač automobila u svijetu, sa ostvarenom prodajom od skoro 7,5 miliona vozila, čime je prestigla “Volkswagen”, koji je u prvih šest mjeseci bio na vodećoj poziciji.

[yuzo_related]

Prema danas objavljenim podacima,”Toyota” je u prva tri kvartala ove godine ostvarila prodaju od 7,498 miliona vozila, što je za 1,5 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine, prenosi AP.

Njemački “VW” je u istom periodu prodao 7,43 miliona vozila, što je gotovo nepromijenjeno u odnosu na prethodnu godinu, dok je “General Motors” prodao 7,2 miliona vozila, čime je ostvario pad za jedan odsto u odnosu na prošlu godinu.

Oba proizvođača automobila objavila su svoje rezultate početkom oktobra.

“VW” je prestigao “Toyotu” u periodu januar-juni, nakon čega je “Toyota” prvi put izbila na vodeću poziciju.

Razlog smanjene prodaje “VW” vozila može biti skandal koji je potresao firmu prošlog mjeseca, kada je otkriveno da su njegova vozila opremljena spornim sfotverom za manipulisanje emisijama izduvnih gasova.

Do tada je “VW” bilježio nezaustavljiv rast na raznim globalnim tržištima.

“General Motors”je tokom sedam uzastopnih decenija bio najprodavaniji proizvođač automobila, da bi ga 2008. godine prestigla “Toyota”.

Američka kompanija je ponovo zabilježila najveću prodaju vozila 2011. godine, nakon što su cunami i zemljotres pogodili sjeveroistočni Japan i tako omeli proizvodnju.

“Toyota” je napravila veliki povratak 2012. godine i protekle tri godine je bila najprodavaniji proizvođač automobila.