Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

savjeti

Tri načina da vrlo lako skinete led sa stakla vašeg automobila

Led_staklo

Ukoliko se brava zaledila, ključ polako zagrijavajte upaljačem i nekoliko puta ga gurnite u bravu kako bi otopio led

Što se samog snijega tiče, ako nemate garažu, a ni ceradu za automobil, tu nema puno pomoći. Moraćete da čistite led i snijeg s vašeg ljubimca kako god okrenete. I budite temeljni, jer lako može da se desi da vam taj komad snijega koji vas je mrzilo da očistite sa krova u toku vožnje padne na staklo i izazove neku nesreću. A što se tiče samog odleđavanja stakla i brava, tu ipak ima nekoliko trikova koji mogu da olakšaju posao.

KAKO OTKLJUČATI ZALEĐENU BRAVU?

Ukoliko se brava zaledila, ključ polako zagrijavajte upaljačem i nekoliko puta ga gurnite u bravu kako bi otopio led. Nakon minut-dva bi trebalo da se dovoljno odledi da možete da je otključate. Da biste sprečili ovaj problem kupite tečnost „WD 40” koju ćete uvečer naprskati u sve bravice. Ne zaboravite na one od prtljažnika i rezervoara. Ova veoma korisna sitnica bi trebalo da bude obavezan zimski aksesoar.

Glicerin izbjegavajte da stavljate u bravu, ali ga slobodno namažite na kedere vrata kako ne bi zaledila.

KAKO ODLEDITI STAKLA?

Prvo rješenje je sirće. Pomiješajte sirće (najbolje alkoholno) i vodu u odnosu 3:1 i mješavinu sipajte u bocu s prskalicom. Preporuka je da se sva stakla poprskaju što je ranije moguće, kako bi mješavina što više bolje odreagovala.

Sličan recept, koji će efikasnije djelovati na led, predstavlja mješavina medicinskog alkohola (70-procentni) i vode u odnosu 2:1. Kada ovom tečnošću poprskate led, sačekajte desetak sekundi i moći ćete lako da ga skinete.

Ubjedljivo najefikasnije rješenje je prskanje stakala nerazblaženim 70-procentnim alkoholom u koji ste dodali nekoliko kapi deterdženta za ručno pranje suđa.