Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rigorozan zakon

U Njemačkoj za vlasnike vozila ima i kazna do 100.000 eura, evo šta se ne smije učiniti

AUTO-660×330

Kako biste izbjegli neugodna iznenađenja, trebali biste unaprijed saznati kako je situacija regulirana na licu mjesta. Kako biste bili sigurni preporučljivo je i dalje koristiti autopraonice

Šta morate uzeti u obzir ako želite oprati automobil na svom privatnom posjedu? Iako ne postoji izričita zakonska zabrana, trebali biste se pridržavati sljedećih savjeta kako biste izbjegli probleme

Pranje automobila kod kuće ima svoje prednosti: ako to učinite kako treba, štedite vrijeme i novac. Nažalost, improvizirana autopraonica ispred vašeg ulaza je sve samo ne ekološki prihvatljiva, prenosi Fenix magazin.

Budući da se katran, ostaci nafte i drugi zagađivači s vodom ispiru izravno u podzemne vode. Osim toga, mnogi vlasnici automobila prilikom privatnog pranja automobila koriste agresivne hemikalije i sredstva za čišćenje, koja također mogu kontaminirati podzemne vode.

Iz tog razloga, pranje automobila kod kuće može biti čak i kažnjivo pod određenim okolnostima.

Posebna pažnja je potrebna ako se dom nalazi u blizini područja za očuvanje vode zbog posebno stroge zabrane mogućeg onečišćenja podzemnih voda. Pranje vozila također je potpuno zabranjeno u mnogim njemačkim gradovima – na primjer u Kölnu, gdje jednostavno ispiranje automobila vodom može rezultirati velikom kaznom.

Kako biste izbjegli neugodna iznenađenja, trebali biste unaprijed saznati kako je situacija regulirana na licu mjesta. Kako biste bili sigurni preporučljivo je i dalje koristiti autopraonice.

Moguće su kazne do 100.000 eura

Ne postoji izričita zabrana pranja vašeg vozila na privatnom posjedu. Međutim, to ne znači da je to automatski dopušteno: u stvari, situacija se razlikuje od mjesta do mjesta – ponekad čak i od posjeda do posjeda. Općenito je primjenjiv samo Zakon o vodnim resursima (WHG), koji daje grubi vodič za legalno pranje automobila kod kuće.

Tu stoji: “Dozvola za ispuštanje tvari u podzemne vode može se izdati samo ako ne postoji opasnost od štetnog onečišćenja podzemne vode ili bilo koje druge štetne promjene njezinih svojstava.”

Dakle, ako je sigurnost podzemnih voda zajamčena, privatno pranje automobila bi bilo legalno u teoriji. Nažalost, na mnogim mjestima postoje dodatni propisi koji se ne smiju olako zanemariti. Jer u slučaju sumnje vrijede posebna pravila koja ponekad podrazumijevaju i visoke kazne – ovisno o ozbiljnosti onečišćenja otrovnim tvarima ili tvarima koje onečišćuju vodu, kazna može biti i do 100.000 eura.