Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Udruženje poslodavaca FBiH: Provedba reformi treba biti fiskalno neutralna

udruzenje poslodavaca fbih

Udruženje poslodavaca Federacije BiH uputilo je otvoreno pismo čelnicima političkih partija u FBiH u kojem od njih traži aktivnije djelovanje u procesu donošenja reformskih zakona.

– Vjerujemo da ste posredstvom svojih predstavnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Federacije BiH upoznati da je tokom prošle godine Vlada Federacije BiH donijela više odluka i predložila zakone (koje je potom usvojio Parlament FBiH) čija je primjena umjesto poboljšanja poslovnog ambijenta u FBiH, kako je to navedeno u Reformskoj agendi, dovela do dodatnog pogoršavanja uvjeta poslovanja i investiranja na području FBiH – navode iz Udruženja poslodavaca.

U Federaciji BiH je, kako dodaju, u toku donošenje ključnih zakona poreske reforme – zakona o porezu na dohodak FBiH i zakona o doprinosima FBiH.

– Svjesni neophodnosti reforme u oblasti poreza, maksimalno smo i konstruktivno uključeni u njihovo donošenje. Želimo naglasiti da Udruženje poslodavaca FBiH niti jednog trenutka svojim prijedlozima ne želi ugroziti funkcioniranje fondova zdravstvenog i penzionog osiguranja – ističu poslodavci u pismu.

Napominju da su spremni da prihvate i dio tereta ‘bolnih’ reformi, ali da ne mogu prihvatiti da teret provedbe reformi pada isključivo na teret poslodavaca i uposlenika.

– Insistiramo na tome da poreske reforme budu fiskalno neutralne, što je zahtjev Reformske agende, a one to prema predloženim Vladinim rješenjima u ovome trenutku nisu. Zbog toga očekujemo da se paralelno s procedurom za usvajanje ovih zakona intenzivira socijalni dijalog radi usvajanja kvalitetnijih tekstova zakona i njihove lakše provodivosti u praksi – stoji u pismu.

U procesu donošenja zakona koji vode poreskoj reformi, Udruženje poslodavaca je, kako dodaje u pismu, predložio izmjene i dopune odredbi šest zakona, za koje smatraju da bi ublažile pritisak reformi na poslodavce i
uposilnike, relaksirale poslovni ambijent i umanjile cijenu rada u FBiH. Radi se o Zakonu o porezu na dobit FBiH, Zakonu o finansijskom poslovanju FBiH, Zakonu o reviziji FBiH, Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom FBiH, Zakonu o mladima FBiH, te Zakonu o zdravstvenom osiguranju FBIH.

Napominju da predložene izmjene idu isključivo u pravcu rasterećenja privrede i neće značajnije narušiti funkcioniranje fondova niti budžetsku stabilnost FBiH i kantona.

-Vjerujemo da imamo zajednički cilj, u smislu razvoja, novih investicija, kako stranih, tako i domaćih ulagača, jačanja ekonomske stabilnosti i suzbijanja sive ekonomije. U tom smislu očekujemo da se svojim autoritetom uključite i djelujući kroz organe i tijela stranke na čijem ste čelu, djelujete prema vašim predstavnicima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, kako u pravom smislu imali dijalog o ključnim ekonomskim reformama u FBiH s ciljem rasterećenja privrede i stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta, čime ćemo svi zajedno osigurati značajniji priliv investicija, povećanje izvoza, više novih radnih mjesta što će u konačnici rezultirati stabiliziranjem budžeta i smanjiti potrebu dodatnih zaduživanja kako bi se održalo neometano funkcioniranje fondova i institucija BiH, FBiH, kantona i lokalnih zajednica – navode iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Otvoreno pismo uputili su predsjedniku Stranke demokratske akcije Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice BiH Draganu Čoviću, predsjedniku Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudinu Radončiću, predsjedniku Socijaldemokratske partije BiH Nerminu Nikšiću, predsjedniku Demokratske fronte BiH Željku Komšiću i predsjedniku HDZ 1990 Iliji Cvitanoviću.