Brzi i žestoki

EU dala zeleno svjetlo

Uskoro nova pravila: Automobili će morati imati ugrađen alkotest

12/11/2019

Planovi su odobreni u martu, a Evropsko vijeće im je dalo zeleno svjetlo krajem prošle sedmice

Osuđeni pijani vozači u zemljama Evropske unije (EU) bit će prinuđeni da ugrade alkotest u svoj automobil ukoliko se žele vratiti na cestu. Ta je odluka donesena s ciljem smanjenja smrtnosti na cestama prisiljavanjem vozača da se testiraju prije nego što pokrenu automobil.

Zakon treba da stupi na snagu od sredine 2022. godine za sve nove modele i od 2024. za automobile s postojećim dizajnom. Organizacija za sigurnost na cestama “Brake” ovaj potez opisuje kao “najveći napredak za sigurnost na cestama ovog stoljeća”.

Planovi su odobreni u martu, a Evropsko vijeće im je dalo zeleno svjetlo krajem prošle sedmice. Detalji o načinu funkcioniranja alkotestova u praksi namjerno su ostali nedefinisani. Neki uređaji zahtijevaju ponovne testove disanja u nasumičnim intervalima, tako da vozači koji su prekoračili granicu ne mogu iskoristiti trijeznog prijatelja da pokrene svoj automobil.

Pored alkotestova, novi automobili će biti opremljeni softverom “Inteligentna pomoć pri brzini” koji može zaustaviti vozače koji prelaze ograničenja i automatski usporiti vozila koja se prebrzo kreću. Sistem ograničenja brzine koristi GPS za prikaz ograničenja brzine na nadzornoj ploči. Automobil se može automatski usporiti ako pređe ograničenje, iako vozač može nadvladati sistem jakim pritiskom na gas.

Ako se prebrza vožnja nastavi, automobil će se oglasiti upozorenjem, sličnim onom kada vozač ne koristi sigurnosni pojas. Ova tehnologija je jedna od gotovo 30 visokotehnoloških karakteristika koje će svi automobili morati posjedovati.

Sistemi će također moći otkrivati kada vozači gube koncentraciju ili zadrijemaju, te kada pređu preko traka. Automatsko kočenje u nuždi također će biti dio standardne opreme.

– Ova nova pravila pomoći će nam da značajno smanjimo broj smrtnih slučajeva i teških povreda – kazao je Timo Harakka iz Evropskog vijeća.

Sigurnosne karakteristike postat će obavezne u svim novim modelima koji će biti lansirani od sredine 2022. godine. Postojeći modeli prodati nakon maja 2024. godine morat će se redizajnirati kako bi obuhvatili nove funkcije.

S obzirom da i BiH ima obavezu postepeno preuzimati pravno naslijeđe EU-a, izvjesno je da će nova pravila biti uvedena i u našoj zemlji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.