Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

azori

Usred okeana gori brod koji prevozi automobile vrijedne skoro 700 miliona KM

Felicity-Ace-fire-2

Brod je prevozio otprilike 4.000 automobila

Od prošle sedmice u na području Azora gori brod Felicity Ace, koji je prevozi oko 4.000 Volkswagena i Porschea.

Felicity Ace krenuo je na putovanje iz Emdena u Njemačkoj 10. februara te je trebao biti u SAD-u 23. februara. Svi članovi posade su spašeni, ali portugalska mornarica javlja da je požar gotovo nemoguće ugasiti, premda to vatrogasni brodovi pokušavaju učiniti. Zapalili su se i električni automobili pa je proces gašenja još teži.

Procijenjeni trošak požara Felicity Ace mogao bi biti daleko veći nego što se prije vjerovalo zbog visoke vrijednosti luksuznih automobila, objavio je nezavisni savjetnik za osiguranje Russell Group.

Brod je prevozio otprilike 4.000 automobila, uključujući Porschee, Lamborghinije, Audije i VW-e. Teret je uključivao 1.100 Porschea i oko 190 Bentleya, od kojih su mnogi po narudžbi kupaca u SAD-u.

Savjetodavna firma za rizike Russell Group procjenjuje da ukupna vrijednost vozila u vozilu premašuje 400 miliona dolara (692 miliona KM), plus još 38 miliona dolara u robi koja nije za vozila. Pod pretpostavkom da su plovilo i cijeli teret za otpis, očekuje se da će taj događaj rezultirati s najmanje 155 miliona dolara gubitka za VW Grupu, bez obzira na osiguranja.

Brod bi 26. februara trebao početi gasiti i poseban vatrogasni brod koji je trenutno na putu iz Rotterdama.