Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Savjet stručnjaka

Uvozite automobil iz Njemačke? Evo šta vam Nijemci predlažu da kupite

golf

Od devet miliona vozila koliko je obrađeno na tehničkim pregledima pada svaki peti automobil s ozbiljnim greškama

Njemački TÜV je objavio izvještaj za 2020. godinu, u kojem se prate automobili koji su pristupili tehničkim pregledima od jula 2018. do jula 2019. godine.

Od devet miliona vozila koliko je obrađeno na tehničkim pregledima pada svaki peti automobil s ozbiljnim greškama.

Također, vidi i se i da im vozni park stari – prosječna starost automobila je 9.5 godina , a još 2010. godine prosječna starost vozila bila je 8 godina.

Naravno i jedno i drugo je mnogo bolje nego kod nas.

No za domaće kupce je svakako puno zanimljivije koji su automobili dobro prošli, jer bi to mogao biti dobar vodič za kupnju rabljenih automobila.

Najbolji po klasama

Kako prenosi HAK, ukupni pobjednik, pobjednik među SUV-ovima i vozilima starima od dvije do tri godine je Mercedes-Benz GLC (samo 2.17 posto nedostataka), drugi su Porsche 911 (2.20) i Mercedes SLK/SLC (2.20). Četvrti i peti su također Mercedesi, B i A klasa, a šesto mjesto dijele C klasa i Mazda CX-3.

Zanimljivo je da je među vozilima do 9 godina starosti dosta loše kotirao VW Golf sa 16.6% nedostataka.

U kategoriji malih automobila prvi je Audi A1 (3.1), a jedan od lošijih je Fiat Punto (10.8). Nije se proslavila ni Dacia Logan s 13.6 posto nedostataka. U klasi mini automobila najmanje nedostataka ima Opel Adam (4.0), a Ford Ka je posljednji (10.7).