Veče glamura povodom 70 godina postojanja marke Porsche

porsche

Proteklog vikenda širom svijeta je pod sloganom 70 Years of Porsche- Sportscar together obilježeno 70 godina postojanja marke Porsche, pa je tim povodom u petak uvečer i generalni zastupnik marke Porsche u BiH, kompanija Porsche BH, svečanom manifestacijom u Golf klubu u Sarajevu prigodno proslavila ovaj jubilej.

Sve je počelo u junu 1948. godine kada je proizveden prvi Porsche 356 Roadster, čime je ostvaren i san i izvorna ideja sportskog automobila Ferrya Porschea, osnivača marke. Samo osam godina nakon prvog modela 356 Porsche dolazi do broja od 10.000 proizvedenih primjeraka ovog modela.

Iako je mnogo važnih datuma u historiji Porschea, jedan od najvažnijih prijelomnih trenutaka je 1963. godina i rođenje modela koji je tada nosio ime 901, kojeg sada znamo kao 911, a koji je postao ikona marke Porsche. Generacije dječaka odrasle su maštajući o sportskom automobilu, a u glavi su sigurno imali prepoznatljivi oblike 911-ke, koji je do danas zadržao istu osnovu.

U skladu s tim u petak uvečer je brand manager marke Porsche u BiH Armin Mulović zvanicama pokazao impresivnu kolekciju modela 911, gdje su centralno mjesto ispod reflektora zauzele aktuelne perjanice ponude 911 modela.

Jarko crveni 911 GT3 RS sa 4,0-litarskim atmosferskim motorom od 520 KS i još brži i beskompromisniji 911 GT2 RS sa 3,8-litarskim turbomotorom od punih 700 KS zaista su rijedak prizor, te su svakako bili prikladan dio Porsche pozornice u Golf klubu u Sarajevu.

Za ugodnu atmosferu je bila zaslužna i Maya Sar, dok je večer zaključena spektakularnim vatrometom i nagradnom igrom čiji su sretni dobitnici nagrađeni odlaskom na stazu za trke Formule 1 u Istanbulu.