Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Volkswagen je proizveo zadnji limuzinski Passat

passat (1)

Vijesti ipak nisu tako crne kakvim se čine

Još donedavno omiljena poslovna limuzina je nakon desetljeća na vrhu pala pod utjecajem novih trendova. Baš kao što je Golf nestao s ljestvice najprodavanijih, tako se povukao i Passat prepustivši svoje mjesto podignutim crossover modelima.

Međutim, u Volkswagenu su odlučili tek djelomično ukinuti ime Passat. Naime, limuzinu će u Evropi zamijeniti nešto atraktivniji (i skuplji) Arteon, dok će karavanska izvedba ostati u ponudi. Time su se potvrdila prva nagađanja iz 2020. godine kad je još ovakva ideja zvučala teško ostvarivom, prenosi index.hr.

Deveta generacija Passata će koristiti unaprijeđenu MQB platformu, a nudit će se isključivo kao karavan. Umjesto Passata u limuzinskom izdanju Volkswagen će naknadno lansirati Aero B, električni model u limuzinskom i karavanskom izdanju, vjerovatno od 2023. godine.

Podsjetimo, Passat je na tržištu prisutan od 1970-ih kad je prvu generaciju osmislio Giorgetto Giugiaro. B8 Passat je lansiran 2014. godine, a nakon redizajna 2019. godine karavan je na pojedinim tržištima postao popularniji od limuzine.

Na Volkswagenovim stranicama Passat je još uvijek vidljiv, ali nije dostupan (nema cijene i konfiguratora), dok ponuda karavanske izvedbe kreće od oko 65.000 KM.