Brzi i žestoki

Volkswagen je proizveo zadnji limuzinski Passat

10/01/2022
Foto: Volkswagen

Vijesti ipak nisu tako crne kakvim se čine

Još donedavno omiljena poslovna limuzina je nakon desetljeća na vrhu pala pod utjecajem novih trendova. Baš kao što je Golf nestao s ljestvice najprodavanijih, tako se povukao i Passat prepustivši svoje mjesto podignutim crossover modelima.

Međutim, u Volkswagenu su odlučili tek djelomično ukinuti ime Passat. Naime, limuzinu će u Evropi zamijeniti nešto atraktivniji (i skuplji) Arteon, dok će karavanska izvedba ostati u ponudi. Time su se potvrdila prva nagađanja iz 2020. godine kad je još ovakva ideja zvučala teško ostvarivom, prenosi index.hr.

Deveta generacija Passata će koristiti unaprijeđenu MQB platformu, a nudit će se isključivo kao karavan. Umjesto Passata u limuzinskom izdanju Volkswagen će naknadno lansirati Aero B, električni model u limuzinskom i karavanskom izdanju, vjerovatno od 2023. godine.

Podsjetimo, Passat je na tržištu prisutan od 1970-ih kad je prvu generaciju osmislio Giorgetto Giugiaro. B8 Passat je lansiran 2014. godine, a nakon redizajna 2019. godine karavan je na pojedinim tržištima postao popularniji od limuzine.

Na Volkswagenovim stranicama Passat je još uvijek vidljiv, ali nije dostupan (nema cijene i konfiguratora), dok ponuda karavanske izvedbe kreće od oko 65.000 KM.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.