belgija

Vozač se 25 kilometara vozio bez svijesti, spasio ga sigurnosni sistem u vozilu

renault

Vozač je ubrzo prebačen u bolnicu te mu je vjerovatno ovim manevrom spašen život

Nesvakidašnji slučaj u Belgiji pokazao je ekstremne posljedice ugradnje sigurnosnih sistema u moderne automobile.

Ove nedjelje vozač Renaulta Clio onesvijestio se tokom vožnje autocestom E314 u sjevernoj Belgiji. U trenutku gubitka svijesti bila su uključena dva bitna sigurnosna sistema – sistem za zadržavanje automobila u voznoj traci i adaptivni tempomat.

Vozači su primijetili da se Clio nekontrolisano kreće između dva ruba vozne trake i obavijestili policiju. Ubrzo je stigla policijska patrola i uočila vozača bez svijesti. Pozicionirali su auto ispred Renaulta, usporili i dopustili da se auto “nasloni” na odbojnik. Smanjenjem brzine uspjeli su sigurno zaustaviti automobil, piše Revija HAK.

Vozač je ubrzo prebačen u bolnicu te mu je vjerovatno ovim manevrom spašen život. Njegovo zdravstveno stanje nije poznato.

Iako adaptivni tempomat služi držanju razmaka, a sistem zadržavanja u saobraćajnoj traci tek potpomaže da vozilo zbog greške vozača ne izleti iz trake, ovo je ekstreman primjer kako može pomoći, a samo zbog jednog detalja. Naime, vozač je usprkos gubitku svijesti i dalje imao ruke na upravljaču pa se sistem ponašao kao da je s vozačem sve u redu.