Brzi i žestoki

Korisni savjeti

Vozači, oprez: Vratili su se zima i snijeg!

24/03/2020

Zimska oprema je obavezna do 1. aprila

Blaga zima i izostanak sniježnih padavina u mnogim nižim predjelima i gradovima uticali su da se opustimo u poslednjih nekoliko mjeseci, a dolazak kalendarskog proljeća samo nas je dodatno učvrstio u uvjerenju da smo ove godine izbjegli vožnju po snijegu.

Međutim, kako smo još uvijek u martu, poslovično najvarljivijem mjesecu u godini, mjesta opuštanju nema. Prema najavama meteorologa, mart će i ovog puta opravdati svoju reputaciju, pa će nam narednih nekoliko dana, osim niskih temperatura donijeti i snežne padavine – čak i u nižim predelima.

Zimska oprema je obavezna do 1. aprila

Podsjećamo vas da su prema važećem zakonu do 1. aprila na snazi zimski uslovi vožnje, što znači da je u tom periodu obavezna upotreba sve četiri zimske gume, ukoliko na kolovozu ima snijega, leda ili poledice – što su uslovi koji nas prema vremenskoj prognozi očekuju u narednih nekoliko dana.

Osim toga, u slučaju snijega, vozila koja se od 1. novembra do 1. aprila kreću van naseljenog mesta moraju biti opremljena i zimskim lancima u prtljažniku i moraju ih staviti na točkove ako se kreću dionicama na kojima je njihova upotreba predviđena saobraćajnim znakom.

Dopunite tečnost za vjetrobranska stakla, vratite strugače leda i metlice za snijeg iz podruma

Takođe bi bilo dobro da provjerite da li u spremniku automobila imate dovoljno tečnosti za vjetrobransko staklo koja ne ledi, a ako nemate da ga dopunite.

Metlica ili četka kojom ćete očistiti naslage snijega sa parkiranog automobila takođe spada u spisak stvari koje treba da imate kod sebe narednih nekoliko dana, baš kao i strugač leda.

S obzirom da se očkujete da snijeg napada preko noći, ove dvije alatke možete držati i u kući, kako biste ujutru prije ulaska u automobil očistili sniježni nanos, pa tek onda otvorili vrata vozila.

Kako je najavljeno, zimski uslovi za vožnju, uz sniježne padavine i niske temperature, potrajat će čitave ove radne sedmice, pa je neophodno da u sljedećih nekoliko dana zadržimo viši nivo opreznosti i koncentracije u vožnji, iako je zbog pandemije i zabrane kretanje od 17 časova do 5 sati ujutru intezitet saobraćaja značajno opao.

Sretan put!

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.