Vrijede pravo bogatstvo, a napušteni su i skupljaju prašinu

1

Dubai se u zadnjih 20 godina enormno razvio zahvaljujući bogatašima koji tu žive. Gdje žive bogataši, tu su uvijek i skupocjeni automobili. Ipak, kada nestane novca, bivši bogataši napuštaju Dubai glavom bez obzira. Njihovi automobili budu često napušteni i ostavljeni na parkingu blizu aerodroma.

Broj luksuznih automobila sve je više, a oni ostaju da skupljaju prašinu. Prema šerijatskom zakonu, nemogućnost vraćanja duga je krivično djelo i prijeti kazna zatvora, a kako Ujedinjeni Arapski Emirati nemaju klasičan zakon o stečaju, lokalno stanovništvo da bi izbjeglo kaznu zatvora, često napušta svoje automobile.

Vidjeti Ferrarijev model Enzzo je prava rijetkost, jer ih je proizvedeno svega 400 komada. Ipak, jedan takav model ostao je na ulicama sa ključevima u bravi. Prema izvještajima policije, svake godine se pronađe od dvije do tri hiljade napuštenih automobila.

Policija nakon pronalaska uzima automobile, izdaje obavijest vlasnicima da imaju 15 dana da dođu po njih, a ako se ne jave, onda auti idu na licitaciju i prodaju se poprilično ispod cijene, za mali dio njihove stvarne vrijednosti.