Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Test

Za krađu nekih automobila je dovoljno desetak sekundi, je li vaš među njima?

krađa automobila

Na kušnju su stavili sedam modela ne bi li vidjeli koliko je vremena potrebno za provalu

Automobili su danas nakrcani modernim tehnologijama, a mnoge od njih donose komfor pri korištenju, ali i veliku sigurnosnu izloženost.

A najznačajnija tehnologija među njima je keyless sistem za upravljanje vozilom bez ključa. Pritom tu ne mislimo samo na startanje motora pritiskom na tipku, već doslovno beskontaktno i potpuno automatizirano otključavanje vrata automobila.

Istraživanja su pokazala da kod provale i otuđivanja nekih novih automobila govorimo o sekundama, a, nažalost, isto je potvrdila i praksa. Tako britanski What Car? ističe da broj krađa automobila u Velikoj Britaniji raste iz godine u godinu.

Zato su na kušnju stavili sedam modela ne bi li vidjeli koliko je vremena potrebno za provalu. Prvi se predao DS3 Crossback, Citroenov luksuzni crossover, koji je kapitulirao nakon svega pet sekundi, a dodatnih pet sekundi trebalo je da se “provalnik” odveze u njemu.

Idući na redu koji je pao je Land Rover Discovery Sport. Provala traje 10 sekundi, a još 20 je potrebno da se auto upali i odveze.

Magazin skreće pažnju na to da pojedini proizvođači ugrađuju zaštitu u svoje keyless sisteme. Zato ti privjesci u fazi mirovanja ne emituju signale. Upravo zato testni tim nije uspio provaliti u Audi TT RS Roadster, BMW X3, Ford Fiestu i Mercedesovu A-klasu.

Ali ako se vlasnik i njegov privjesak miču, stvar je ista kao u slučaju ostalih. Audijev sportaš bit će riješen i odvezen za 10 sekundi, a ostali spomenuti past će tokom jedne minute. Samo jedan auto nisu uspjeli ukrasti. Testni tim je uspio provaliti u Land Rover Discovery, ali ga nije uspio upaliti i odvesti.