Brzi i žestoki

akcija u estoniji

Za prekoračenje brzine do 21 kilometar na sat, prekinete vožnju na 45 minuta

14/10/2019

Time out za temperamentne vozače

Policija u Estoniji pokrenula je originalnu kampanju za temperamentne vozače. Onima koji vole da previše pritiskaju papučicu za gas, ponudili su izbor – novčana kazna ili prekid vožnje dok se ne smire strasti.

Prema novoj kampanji, ako se vozač odluči na Time out, mora da odsjedi u vozilu određeno vreme. Za prekoračenje brzine do 21 kilometar na sat, moraju da prekinu vožnju na 45 minuta, za prekoračenje od 21 do 40 kilometara na sat, i čitavih sat vremena, prenose mediji.

-Razgovarali smo s brojnim vozačima i tako došli na ideju o time outu. Kažu da novčane kazne danas više nemaju uticaj. Vozači ih doživljavaju kao obične račune – plate i zaborave na njih. Sa druge strane, stvarno se nerviraju ako moraju da provedu sat vremena u policijskom automobilu – ističu u policiji.

Mogućnost zamjene novčane kazne prekidom vožnje primjenjuje samo na one koje prvi put uhvate.

Iz policije napominju kako se svi vozači koji prekinu vožnju, zaista smire. Čak i voze malo ispod ograničenja brzine.

Međutim, ovo nije jedino kreativno rešenje estonske saobraćajne policije. Od prije godinu dana, policajci uz novčanu kaznu prekršiocima dijele i donorske kartice, kako bi osvjestili vozače rizika povezanih s prebrzom vožnjom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.