Nove tehnologije

Zaboravite turbinu i motor, ovi problemi najčešće zadaju glavobolje vozačima

audi r8

Posljednja istraživanja pokazuju da savremena tehnologija uzrokuje brojne probleme u automobilima

Istraživanje marketinške i potrošačke agencije J.D. Power utvrođeno je da problemi sa audio sistemom, komunikacijama, multimedijom i navigacionim sistemom čine polovinu od deset najčešćih problema s kojima se sreću vlasnici automobila.

J.D. Power tvrdi da je razlog za to očajnička želja proizvođača da uvede novu tehnologiju u svoje automobile.

Na osnovu reakcija više od 11.500 vlasnika vozila starih 12-36 meseci, utvrđeno je da navigacioni sistemi čine 16,6 problema na 100 vozila, a poređenja radi, sistemi poput alarma i tempomapa čine tek 1,5 problema na 100 vozila.

Učestalost problema nije ograničena samo na navigacione tehnologije, kvarovi se često javljaju i u vezi sa sistemima “mrtvog ugla” i napuštanja trake.

Stručnjaci vjeruju da bi ovakvi problemi sa tehnologijom u vozilima mogli da stvore kod kupaca nepovjerenje prema naprednim sistemima autonomne vožnje koji se najavljuju kao budućnost saobraćaja.

Što se tiče konkretno brendova, neočekivano i razočaravajuće ali najviše problema imaju vlasnici premijum proizvođača. Među deset brendova sa najmanje ukupnih problema sa 100 vozila, nalazi se samo jedan premijum proizvođač.

S druge strane, po kvalitetu odnosno najmanjoj količini problema sa savremenim tehnološkim sistemima u automobiliam sreću se vlasnici Peugeota, Škoda i Hyundaija, a jedini pomenuti pouzdani premijum u deset najboljih je Volvo.