Zašto se nikad ne biste trebali prestrojavati na slijepo (VIDEO)

prestrojavanje

Moderni automobili posjeduju niz aktivnih i pasivnih sigurnosnih elemenata koji se brinu da svaka naša vožnja završi bez težih posljedica. Ipak, sva ova tehnologija nemoćna je u srazu s ljudskom glupošću.

Video isječak koji možete pogledati u nastavku pokazuje vozača Opel Astre koji naslijepo pokušava prestići šleper prestrojavajući se iz lijeve u desnu traku. Ne znamo gdje početi nabrajati sve propise koji su ovim manevrom prekršeni, no onaj koji je u konačnici doveo do nesreće jest potez prestrojavanja na slijepo.

Naime, u trenutku prestrojavanja u krajnje desnu traku, vozač Opela nije imao pojma kakvo je u njoj stanje budući da mu je pogled blokirala prikolica šlepera.

Doduše, da nešto ne štima mogao je uočiti po reakcijama kamiondžije koji se prestrojio iz navedene trake, te prikočio u srednjoj traci prije samog incidenta.

Sreća u nesreći jest to što je vozač u posljednji tren uspio izbjeći direktno nalijetanje na vozilo u koloni, pa je njegovo divljanje u prometu najvjerovatnije završilo samo štetom na automobilima.

Pogledajte i budite oprezni u saobraćaju.

https://www.youtube.com/watch?v=3pPohkRbAOA