Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Znate li da na internetu možete provjeriti da li imate neplaćenih kazni?

Novi prosvjed u Sarajevu, građani blokirali promet. Traje sastanak političara u OHR-u
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Unesete svoj JMBG i broj lične karte, te sigurnosni kod i dobit ćete uvid da li imate neplaćenih kazni i da li ste u posljednjih 12 mjeseci zaradili kaznene poene

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine na svojoj web stranici, osim provjera statusa zahtjeva za lične dokumente, ima i opciju provjere novčanih kazni za građane BiH, piše BIHAMK.

Putem ovog linka možete pristupiti informacijama o statusu vaših novčanih kazni koje su unesene u Evidenciju o registru novčanih kazni i prekršajnoj evidenciji, a koje su unijeli nadležni organi za provođenje prekršajnog postupka i izvršenje prekršajnih sankcija u skladu sa propisima u Bosni i Hercegovini.

Sve što trebate uraditi jeste da unesete svoj JMBG i broj lične karte, te sigurnosni kod i dobit ćete uvid da li imate neplaćenih kazni i da li ste u posljednjih 12 mjeseci zaradili kaznene poene.

Ukoliko budete imali evidentirane neplaćene kazne prikazat će vam sljedeće informacije: iznos neplaćenih kazni, status (da li je prekoračen rok za plaćanje), broj dokumenta (lične karte), kao i broj kaznenih poena.

Pored ukupnih informacija prikazat će vam i za svaku pojedinačnu kaznu broj prekršajnog naloga, datum prekršaja, status postupka (da li je prekoračen rok za plaćanje), ko je izrekao prekršaj, iznos kazne, prekršeni propis.

Ukoliko Vam budu potrebne detaljnije informacije o neplaćenim novčanim kaznama ili drugim podacima iz RNKiPE potrebno je da se obratite nadležnim organima ili Agenciji pisanim putem u skladu sa važećim propisima. Uputstvo o načinu pristupa informacijama iz Evidencije o registru novčanih kazni i prekršajnoj evidenciji putem web portala Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine i web portala nadležnih organa.