Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Almir Panjeta

Igrajte kao curice

Pred curama iz „SFK 2000“ je, također, dug put, ali kako same kažu, prvih 20 titula je najteže osvojiti, a poslije sve nekako ide lakše

„Igrate kao curice!“, povikaće često prosječan navijač iskazavši nezadovoljstvo igrom koju pružaju igrači fudbalskog kluba za koji navija.

„Igrajte kao curice!“, povikao bih igračima svog „Želje“ da još idem na utakmice, iskazavši tako želju da igraju dobro, brzo, jako i požrtvovano.

Dok njihove kolege iz izvikanih i godinama u zvijezde kovanih fudbalskih klubova „Željezničar“ i „Sarajevo“ zajedno imaju 11 titula prvaka BiH, njihove kolegice, „curice“ iz „SFK 2000 Sarajevo”, upravo su u svoju vitrinu spremile 22. pehar za osvojeno prvo mjesto u Premijer ligi BiH za žene i 20. pehar za osvojeno prvo mjesto u Kupu BiH za žene. Nakon osvojene 20. titule cure iz „SFK 2000“ ušle su i u Guinessovu knjigu rekorda za najveći broj osvojenih titula za jedan ženski tim u okviru nacionalnih prvenstava u svijetu.

Golemo.

Broj 2000 u njihovom nazivu znači da su osnovane tek 2000. godine, od 2015. imaju potpisan memorandum o saradnji s Fudbalskim klubom „Sarajevo“, a za 24 godine svog postojanja okitile su se s 22 uzastopne titule prvakinja, za šta iznad grba nose dvije zvjezdice koje im je dodijelio Nogometni savez BiH – po jednu za svakih 10 titula, i već su dvije titule bliže i trećoj zvjezdici. Primjera radi, Nogometni klub „Zrinjski“ iz Mostara je sa osam osvojenih titula prvaka BiH najbliži svojoj tek prvoj zvjezdici…

Dok njihove muške kolege dobijaju punu pažnju medija, armije navijača, ali i vlasti na svim nivoima koje ih izdašno nagrađuju novcem iz budžeta svake godine nemalim sredstvima, dok se njihovi navijači svađaju ko je stariji, kome je bolji travnjak, čije pretkolo je više historijsko, „curice“ iz „SFK 2000“ rade ono što najbolje znaju i zbog čega su na terenu – igraju lopte i zabavljaju se. Dvije odavno zaboravljene vještine u muškom fudbalu, zasjenjene igrama moći i milionima sponzora i bogatih investitora koji se nemilice ulažu.

„Klub je i nastao s takvom idejom. Željele smo napraviti ambijent da djevojčice mogu igrati fudbal, da se zabave, a da ne razmišljaju o vrhunskim rezultatima. Bilo nam je važno da zavole fudbal, da se druže, ali i istovremeno da radimo kvalitetno i profesionalno, što nam je na kraju donijelo rezultat“, kazaće u jednom od intervjua trenerica i jedna od osnivačica „SFK 2000“.

Osvojile 22 titule zaredom i 20 pehara Kupa

I cure to izvrsno rade, pri tome osvajaju što se osvojiti može i pružaju respektabilne rezultate.

Neki će vjerovatno opet reći kako to što u ovoj sezoni nisu izgubile ni jednu od 14 odigranih utakmica, uz postignutih 133 i primljena samo tri gola, što su osvojile 22 titule zaredom i 20 pehara Kupa, mogu „zahvaliti“ slabijoj konkurenciji i lošem kvalitetu lige. Možda, dijelom. Ali potpisnik ovih redova će ih podsjetiti da je drugoplasirani tim ŽFK „Radnik Bumerang“ ove sezone „tek“ deset bodova iza „SFK 2000“, dok je naprimjer „Bayer“ iz Leverkuzena, ovogodišnji osvajač Bundeslige, čak 17 bodova ispred drugorangiranog Stuttgarta. Pri tome je „Bayer“ prekinuo niz od 12 uzastopnih titula „Bayerna“.

A, složićemo se svi, konkurencija u Bundesligi nije baš slaba niti je liga bez kvaliteta, tako da broj uzastopnih titula ne mora značiti da ne valja konkurencija ili da je loša liga. Naravno da su bh. i njemačka liga neuporedive, znamo šta biste nam sada sve rekli, ali nemojte nas tjerati da analiziramo kvalitet Premijer lige BiH u fudbalu, iz koje, koliko god da je nekvalitetna, umalo „Željo“ da ispadne. Kamoli da osvoji 20 titula zaredom…

„Nevjerne Tome“ iz prethodna dva pasusa cure iz „SFK 2000“ demantuju i uspjesima u međunarodnom fudbalu. Redovne su učesnice Lige prvaka u kojoj su, također, dobacile dalje od svih muških kolega u BiH koji do tog nivoa mogu dobaciti eventualno u videoigrici. Na listi UEFA-e su jedne godine bile na 17. mjestu, jedne godine na 25, ali su uglavnom redovne u top 50 najboljih klubova Evrope, gdje iza sebe ostave klubove kao što su „Milan“, „PSV“, „Bešiktaš“… Osim toga, redovno od UEFA-e dobijaju povjerenje za organizaciju grupne faze ovog prestižnog fudbalskog takmičenja, pa tako u Sarajevo redovno dolaze neke od najboljih igračica iz najjačih klubova Evrope. Primljene su i u članstvo u Evropskoj asocijaciji klubova (ECA)

Ženski fudbal u svijetu je u ekspanziji

Uz sve nabrojano, cure iz „SFK 2000“ uspijevaju organizirati i školu fudbala za djevojčice gdje ih ne uče samo da igraju najbolje što mogu već ih ohrabruju da budu ono sto jesu: pametne, hrabre, uporne i svoje! A kad su već takve, onda vrijedi napomenuti da su i kadetkinje „SFK 2000“, također, osvojile titulu prvakinja BiH u svojoj kategoriji.

Treba li još išta reći?

Treba, naravno. I pored svih nabrojanih rezultata i, mora se reći, sve boljeg tretmana ženskog nogometa posljednjih godina, cure iz „SFK 2000“ moraju dobiti bolje mjesto u javnosti, u društvu i u sportu, mjesto koje im definitivno pripada. Dobile su neka od značajnih priznanja kao što su Najbolji sportski kolektiv u BiH 2016, Plaketa Grada Sarajeva, priznanje Sportskog saveza BiH za 2020…, ali vrijeme je da dobiju adekvatno mjesto i podršku bar u rangu s muškim kolegama, pa da vidite kako se osvaja Liga prvaka.

Ženski fudbal u svijetu je u ekspanziji, ženski ElClasico u martu 2022. na Camp Nou između „Barselone“ i „Reala“ posmatralo je 91.533, dok je mjesec dana kasnije na istom stadionu utakmicu Lige prvaka za žene između „Barselone“ i „Wolfsburga“ gledalo rekordnih 91.648 gledateljki i gledatelja.

Naravno, pred fudbalerkama je idalje velika borba za jednaka ili približna primanja, ali i tretman generalno, pa da se ne dešava da na prvoj muško-ženskoj turneji „Barselone“ fudbaleri lete biznis- klasom, a fudbalerke ekonomskom. Ali ono što su cure s loptom uspjele jeste da dokažu i pokažu ono što godinama rade – da zaista igraju sjajan fudbal. I da pokažu puno više od igre – da igraju srcem i iz ljubavi prema fudbalu.

Pred curama iz „SFK 2000“ je, također, dug put, ali kako same kažu, prvih 20 titula je najteže osvojiti, a poslije sve nekako ide lakše.