Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srđan Puhalo

Poštari su vojska najjača ili samo da Dodik ne povjeruje vojnom analitičaru Ahatoviću

Mi ne znamo u stvari koliki je broj četnika u Bosni i Gercegovini, Ahatović govori o 30.000 registrovanih članova u Srbiji i Republici Srpskoj, a profesor Velagić sa Univerziteta u Mostaru spominje brojku od čak 300.000

Elem, nedavno čitam izjavu vojnog analitičara Nedžada Ahatović koji kaže da Dodik već godinama u Republici Srpskoj gradi paravojnu alternativu Oružanim snagama BiH u vidu četnika, lovaca i žandarmerije.

Imajući u vidu političku situaciju u kojoj se sada nalazi Bosna i Hercegovina, počeh pažljivo da čitam iznesene argumente i evo šta piše:

“U Srbiji i našem entitetu RS ovaj pokret ima 30.000 registrovanih članova čija organizacija je čisto vojnog tipa. S druge strane, zvanični podaci govore i o 130.000 registrovanih lovaca na 1,2 miliona stanovnika u manjem bh. entitetu koji po zakonu imaju pravo na četiri duge cijevi u koje spada i tzv. trofejno oružje JNA koje uključuje poluautomatske puške i snajpere (PASP M-76 7.9 mm). To u konačnici znači da je 10 posto stanovništva u RS-u legalno naoružano i to modernim vojnim poluautomatskim pješadijskim naoružanjem. To zajedno sa sastavima do zuba naoružane Žandarmerije MUP-a RS-a čini alterantivni integralni sistem odbrane na koji se Dodik oslanja.”

Mi ne znamo u stvari koliki je broj četnika u Bosni i Gercegovini, Ahatović govori o 30.000 registrovanih članova u Srbiji i Republici Srpskoj, a profesor Velagić sa Univerziteta u Mostaru spominje brojku od čak 300.000.

Jedna 0 gore, dole.

Nemam pojma gdje se kriju svi ti četnici po Srbiji i Republici Srpskoj, ali ako pogledamo dva najmasovnija okupljanja četnika, na Ravnoj Gori i u Višegradu, ne vidimo ni probližan broj ravnogoraca o kojima govore Ahatović i Velagić.

Sad se nameće logično pitanje ako četnika nema na pečenju, roštilju, u šatri i muzici, teško da će doći da ratuju u Bosni i Hercegovini ili su to neki nindža četnici, nevidljivi za neprijatelja.

Žurnal.info tvrdi da u Republici Srpskoj ima oko 25.000 lovaca, dok na zvaničnoj Fejsbuk stranici Lovačkog saveza Republike Srpske navode da imaju oko 20.000 članova svestanih u 79 lovačkih udruženja. U svakom slučaju to je mnogo manje od 130.000 o kojoj govori analitičar Ahatović.

Bilo bi interesantno da pomenuti analitičar navede izvor gdje se govori o tolikim lovcima, ali i da istraži starosnu strukturu članova Lovačkog saveza Republike Srpske pa da vidimo koliko je među njima lovaca starijih od 60 godina, a koliko je prošlo neki oblik vojne obuke.

Što se tiče Žandarmerije Republike Srpske njih ima nekoliko stotina i istina je da su dobro naoružani kratkim i dugim cijevima, još bolje obučeni, baš kao i svaka specijalna policijska jedinica na svijetu. Postavlja pitanje da li je tih nekoliko stotina “supermena” dovoljno Dodiku da kontroliše Republiku Srpsku?

Dodamo li tome četiri BOV-a, šest Despota i nekoliko helikoptera jasno vam je kakva je vatrena moć Žandarmerije.
Ja se iskreno nadam da Milorad Dodike ne čita izjave analitičara Ahatovića, jer bi mogo pomisliti da iza sebe ima respektabilnu vojnu silu, što bi ga osokolilo da krene ka restartovanju Bosne i Hercegovine na izvorni Dejton, kako ga on zamišlja.

Nadam se da ni Bošnjaci ne čitaju ove analize, jer neće oka sklopiti znajući sa kojim vojnim resursima raspolaže vlast u Republici Srpskoj.

Vjerujem da NATO ne čita ove izjave Ahatovića, jer pored Kine, Sirije, Ukrajine, sad još moraju da razmišljaju i o Bosni i Hercegovini.

Na kraju skrenuo bih pažnju analitičaru Ahatoviću da obrati pažnju na poštare Republike Srpske, koji su potencijalni bombaši samoubice, nih je oko 7.000. Pogotovo pažnju treba da usmjeri na ove iz brze pošte, oni su spremni na sve.