Danas je veoma teško posvetiti se samo jednom poslu i očekivati uspjeh. Toga su bili svjesni Selma i Anes, te su Goraždu odlučili ponuditi nešto novo. Riječ je o tradicionalnom bosanskom restoranu Žute Dunje

Goražde je grad u istočnoj Bosni koji broji oko 22.000 stanovnika. Nalazi se na obroncima Jahorine i na obe strane Drine. Nakon ratnih stradavanja Goražde je počelo sa ekonomskim oporavkom. Posljednjih godina mnoge velike kompanije u ovoj opštini otvaraju svoje pogone i zapošljavaju veliki broj građana ovog, ali i okolnih gradova.

Međutim, u Goraždu imamo primjer i drugih uspješnih poduzetnika koji su krenuli od nule i danas su respektabilni poslodavci koji u teškim vremenima uspijevaju obezbijediti plate za sebe i svoje radnike. Jedan od takvih primjera je i Selma Omeragić koja je sa svojim suprugom krenula iz ničega, a danas su uspješni biznismeni.

“Sa poslom smo krenuli 2002. Godine. U suštini uvijek smo težili da radimo nešto što nemamo u gradu, da se razlikujemo od drugih. U tome uspijevamo i danas”, kaže nam Selma.

Krenuli su od parfema, kozmetičkih usluga, da bi na kraju otvorili kozmetički salon. Budući da je tržište ograničeno odlučili su se na naredni poslovni potez. Kozmetički salon otvorili su i u susjednoj Foči. Goražde i Foča udaljeni su 30 kilometara, a tržište rada sve više spaja ova dva grada. Najviše se oslanjaju na svoje radnice Drinu Vasiljević Petrović i Mirjanu Kalajdžić.

“Zadovoljne smo što smo uspjeli pronaći posao u današnje vrijeme. Uslovi na radu su odlični”, kažu Drina i Mirjana.

Danas je veoma teško posvetiti se samo jednom poslu i očekivati uspjeh. Toga su bili svjesni Selma i Anes, te su Goraždu odlučili ponuditi nešto novo. Riječ je o tradicionalnom bosanskom restoranu Žute Dunje.

Selma sa suprugom danas zapošljava desetak radnika. Krenuli su od ničega, a danas su svjesni da je pred njima još mnogo rada, odricanja i ulaganja, kako bi održali do sada pokrenute poslove i pokrenuli nove. Smatraju da je put koji su oni odabrali put koji bi u našoj zemlji trebali napraviti i drugi mladi ljudi.


“Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.“