GMC iz Usore zapošljava radnike u SAD i Meksiku (VIDEO)

GMC7

Firma Global Metal Construction d.o.o. osnovana je kao trgovina na veliko metalnim konstrukcijama. Na samom početku bazirali su se na prodaju i montiranje paletnih regala, odnosno visoko regalnih skladišta.

U kratkom roku su ostvarili pozitivne rezultate nakon čega su se otvorile šanse i za druge vidove poslovanja, kao što su prodaja i montiranje metalnih konstrukcija i prodaja i montiranje panela.

GMC d.o.o danas ima ugovore o poslovnoj saradnji sa firmama Vem system i Vem montagio iz Italije, kao firmama dobavljačima koje svojim iskustvom i pristupom omogućavaju kontinuiran model dostave robe, odnosno novih i polovnih paletnih regala, metalnih konstrukcija i panela.

Također firma uspješno prodaje polovne skladišne sisteme i metalne konstrukcije na domaćem i stranom tržištu.

Adnan Bajraktarević, izvršni direktor kompanije Global Metal Construction d.o.o. za Fokus.ba je govorio o počecima u poslovanju, kao i poziciji koju firma danas ima.

– Naša kompanija postoji već pet godina i nalazimo se u Općini Usora, osnovani smo prevashodno kako bi se bavili proizvodnjom čeličnih konstrukcija, međutim vremenskom smo se orijentisali na djelatnost koja je zapravo i naš core biznis, a to su montaže visokoregalnih automatiziranih skladišta. Možemo reći da smo se trenutno sa našim sestrinskim firmama u Sloveniji i Italiji, etablirali kao vodeća firma u ovom dijelu industrije, kaže Bajraktarević i dodaje:

– U ovom trenutku na području SAD-a, u saveznoj državi Ohio posluje 30 naših radnika, kao i 30 radnika u Montereju u Meksiku. Možemo reći da smo se ove godine probili na tržište SAD-a, ovo je naše već drugo veliko gradilište tamo. Pored toga, poslovali smo u još nekoliko zemalja ali i kontinenata pa ćemo spomenuti Saudijsku Arabiju, Izrael, Brazil, Rusiju. To su zemlje u kojima mi obavljamo isključivo usluge montaže.

GMC je izvozno orijentisana firma.

– Postoje još dva segmenta našeg poslovanja koje bih volio istaći a to su izrade specijalnih čeličnih konstrukcija, u 90% slučajeva radi se o izvozu. Kompanija se bavi i trgovinom skladišnom opremom i tu smo se etablirali kao jedan od najvećih dobavljača na području Bosne i Hercegovine ali i regije, tu se radi o arhivskim i konzolnim regalima, policama…

GMC danas zapošljava 139 radnika, te istovremeno konstantno educira mladi kadar koji će u budućnosti doprinijeti novom razvoju firme.

– Kompanija GMC u ovom trenutku zapošljava 139 radika, ali u svakom slučaju mi konstantno imamo potrebu za zapošljavanjem mladih montažera koje šaljemo u inostranstvo, tako da je ovo neka prilika da pozovemo mlade ljude da se prijave u našu firmu i da pokušamo da ostvarimo neku saradnju.

O planovima u budućnosti Bajraktarević kaže:

– U budućnosti imamo cilj da izgradimo novu halu koju smo već počeli graditi, radi se o hali od 1000 kvadrata za potrebe potrebe proizvodnje. Međutim, prema našim dugoročnim planovima planiramo izgradnju još dodatnih 3000 kvadrata hala, kako skladišnih, tako i proizvodnih prostora, tako da planiramo ići u pravcu dodatnog razvoja proizvodnje, povećanjem broja zaposlenih ali želimo izaći i na neka nova tržišta koja do sada nismo radili.