Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

laks

U okolini Mostara uzgajaju vrhunsku ribu koju konzumiraju u cijeloj Evropi

Dugogodišnje iskustvo i znanje stečeno širom Evrope, u svim fazama proizvodnje, menadžment firme je unio u ovo ribogojilište

Vozeći se od Jablanice prema Mostaru niste mogli ne primjetiti kaveze za uzgoj ribe. Neretva i njena jezera idealno su stanište za uzgoj ribe, prvenstveno pastrmke. To su na vrijeme primjetili u kompaniji Laks iz Mostara.

Dugogodišnje iskustvo i znanje stečeno širom Evrope, u svim fazama proizvodnje, menadžment firme je unio u ovo ribogojilište. Posjeduju punosistemski uzgoj, počev od matičnog jata, mrijesta, mlađi, proizvodnje konzumne ribe i transporta. Pored ribogojilišta na jezeru Salakovac, posjeduju i ribogojilište u Blagaju na samom izvoru rijeke Bune.

“Među prvima u BiH smo od EU dobili izvozni broj, što dovoljno govori o kvaliteti našeg proizvoda koji su prepoznali u Evropi. Ribarstvo u budućnosti može biti jedna od najozbiljnijih razvojnih poljoprivrednih grana u BiH. Za to nam je potrebna i pomoć države”, rekao nam je vlasnik ove kompanije, mr. veterine Dževad Handžar.

Za pravilan uzgoj ribe brine ihtiolog Pavle Spasojević, koji nas je proveo kroz ribogojilište Laks u Blagaju.

“Ribogojilište Laks nalazi se na rijeci Buni, a vodu crpi na prvih 100 metara ove rijeke. Zbog toga u ovo ribogojilište dolaze velike količine prirodne hrane i samim tim kvalitet ribljeg mesa je mnogo bolji nego na ribnjacima koji nemaju takve preduslove”, kaže Spasojević.

U određenom trenutku uzgoja, riba se prebacuje u ribogojilište na jezeru Salakovac. Na tom mjestu se uzgaja po najsavremenijim metodama, dok ne dosegne konzumnu veličinu, nakon čega se distrubira širom BiH. Pored toga uzgajaju se i autohtone vrste ribe koje služe za poribljavanje rijeke i jezera širom BiH.

Stanovnici BiH sve više postaju svjesni da riba spada među najzdravije namirnice. Svi nutricionisti savjetuju da se se riba konzumira što više, a jedna od najzdravijih vrsta riba je pastrmka, koja je puna vitamina, minerala i omega 3 masnih kiselina. U ribogojilištu Laks trude se da najkvalitetnija riba u ovom dijelu Evrope što svježija stigne do krajnjih korisnika.

Kvalitet ribe iz ribogojilišta Laks prepoznali su u Evropi. Od 2008. godine posjeduju potrebnu licencu za izvoz u Evropsku uniju. Na jednoj od najvećih tržnica ribe u Evropi, u Milanu, ispitali su kvalitet pastrmke iz Laksa, te je čak kategorizirali u divlju vrstu ribe, odnosno one koja živi u izuzetno čistim vodama i hrani se gotovo isključivo prirodnom hranom.

U Evropi su spoznali kvalitet ribe koja se uzgaja na Buni i u Neretvi. Na potezu su institucije BiH koje bi proizvođačima trebale što više izašli u susret i omogućiti da se ova privredna grana još više razvije. Riba je trend u svijetu, a vremenom mora postati i u našoj zemlji.


“Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.“