Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Porodična tradicija

Vinski turizam je nova šansa za cijelu Hercegovinu

Klima u Trebinju je mediteranska sa kratkim blagim zimama i dugim žarkim ljetima. Upravo zbog toga ovaj grad je pogodan je za uzgoj grožđa i odličnog vina

Trebinje je jedan od najljepših gradova u BiH. Ovaj tipični mediteranski grad koji leži na rijeci Trebišnjici nalazi se na tromeđi BiH, Hrvatske i Crne Gore. Od Dubrovnika je udaljen 28, a od Herceg novog 38 kilometara.

Klima u Trebinju je mediteranska sa kratkim blagim zimama i dugim žarkim ljetima. Upravo zbog toga ovaj grad je pogodan je za uzgoj grožđa i odličnog vina. To najbolje zna Ranko Petijević. Stogodišnju porodičnu tradiciju uzgoja grođa i proizvodnje vina podigao je na viši nivo i sada je kroz ovaj porodični biznis postao jedan od prepoznatljivih znakova Trebinja i ovog kraja.

“Ja sam četvrta generacija u porodici koja se bavi uzgojem vinove loze, a pridružila su mi se i djeca. Oni su peta generacija. Jedina razlika je što se sada ovim poslom bavimo mnogo ozbiljnije nego prije, te uz savremenu tehnologiju proizvodimo bijela i crvena vina“, kaže Ranko.

Rankovu vinariju u toku sezone gotovo svakodnevno posjećuju mnogobrojni turisti iz raznih dijelova svijeta. Dan prije našeg snimanja ugostio je turiste iz Amerike, a na dan snimanje posjetili su ih turisti iz Rusije.

“Dolaze nam turisti iz cijele Evrope, pa i iz Amerike. Većina njih je u posjeti crnogorskom i hrvatskom primorju, pa dolaze da posjete Trebinje i moju vinariju“, govori Ranko.

Ranko sa sinovima Petrom i Stefanom najviše se bazirao na vinski turizam, međutim njegova vina mogu se naći u mnogim dijelovima BiH.

“Moja vina mogu se naći na prostoru cijele bivše Jugoslavije i u mnogim gradovima u BiH. Možete ih naći Sarajevu, Banjaluci, Zenici, Tuzli…“, kaže vlasnik vinarije Petijević.

Ranko i njegova porodica najbolji su pokazatelji da se porodična tradicija, prirodni resursi i vrijedan rad mogu pretočiti u uspješnu poslovnu priču, koja se prepoznaje i van granica naše zemlje.

Prelijepe kadrove Trebinja i vinarije Petijević, te detalje oko samog uzgoja grožđa i proizvodnje vina možete pogledati u video prilogu.


“Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.“