restoran sedmica

Zašto se u Jablanici jede najbolja janjetina na svijetu

Mnogi koji su svratili u Jablanicu i "omastili brke" spremni su reći da se u Jablanici jede najbolja janjetina na svijetu

Jablanica je u Drugom svjetskom ratu bila poprište jedne od najvećih bitki na Balkanu. Kao podsjetnik ostao je srušeni most, pomoću kojeg je Tito sa partizanima izvojevao jednu od najvećih i najhumanijih pobjeda u “onom” ratu.

Jablaničko jezero, pored toga što je vještački napravljeno kako bi opskrbljivao vodom hidrocentralu, jedno je od najljepših u našoj zemlji. Neretva, okolne planine, čine ovaj grad jednim od najljepših.

Ljubitelji nogometa na prvi pomen ovog grada sjete se Vahe Halilhodžića i Hasana Salihamidžića, a košarke Mirze Teletovića.

Međutim, ruku na srce, kad se spomene ovaj hercegovački grad većina Bosanaca i Hercegovaca pomisli na janjetinu. Tradiciju koju je svojevremeno pokrenuo pokojni Gojko, danas je svojevrstan brand ovog grada.

Mnogi koji su svratili u Jablanicu i “omastili brke” spremni su reći da se u Jablanici jede najbolja janjetina na svijetu.

U istinitost ovih tvrdnji pokušala se uvjeriti i ekipa Fokus TV-a, te smo posjetili restoran “Sedmicu”. U porodičnom restoranu u pripremi specijaliteta pridržavaju se tradicionalnih načina. A kako sve to izgleda pogledajte u video prilogu.