Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banski dvor

Kusturica promovisao svoju knjigu “Šta mi ovo treba”, došao i Dodik

emir kusturica knjiga Matija Bećković
Бањалука – Кустурица, Бећковић, Дод
Matija Bećković (u sredini) FOTO srna

Svi čitaju, neko Agatu Kristi neko Matiju Bećkovića”, rekao je novinarima Emir Kusturica uoči promocije na koju je ulaz bio slobodan

Knjiga “Šta mi ovo treba” koju je napisao poznati režiser Emir Kusturica predstavljena je večeras u Vijećnici banjalučkog Banskog dvora, a autor je poručio da tehnologija svaki dan napreduje, ali da knjige ostaju.

“Kako god se okrene i petparačke i ozbiljne knjige se nađu na jednom mjestu, a ljudi ih kupuju i čitaju. Mislim da je to neizostavan dio duhovne higijene i očuvanja intime bez koje čovjek ne može da živi. Zabrinutost nad onima koji ne čitaju jeste zabrinutost na njihovoj nesposobnosti da budu sami sa svojim idejama i lutaju sa tim slikama koje knjige proizvode. Svi čitaju, neko Agatu Kristi neko Matiju Bećkovića”, rekao je novinarima Emir Kusturica uoči promocije.

On je otkrio da u njegovoj knjizi, objavljenoj u izdanju izdavačke kuće “Vukotić medija”, i životu ima nečega donkihotovskog, kao i u shvatanju ideje o životu koje ne može da bude bez minimalne doze idealizma i formalnog projektovanja budućnosti.

“Na nesreću, mnogi posrnu nasred puta, ne kao Don Kihot koji se tek na kraju života pitao šta mi je ovo trebalo, a poslije toga je obolio i umro. Ja sam se pitao – Šta mi ovo treba i velika je razlika te složenice koja se stavlja u prošlo vrijeme i u ovo sadašnje u kome je to u stvari izraz egzistencijalnog stanja gdje se ne odgovara na to pitanje, već postavi ta teza i živi s njom”, rekao je Emir Kusturica.

Bećković: On još i piše…

On je naveo da i dalje piše o ruskom književniku Fjodoru Dostojevskom, navodeći da će to biti knjiga koja govori o modernim dilemama i kako je, upravo, aktuelna ta ideja “Zločina i kazne”, odnosno “Idiota”.

Poznati srpski književnik Matija Bećković rekao je da mu je čast što je ovim povodom u Banjaluci.

“Bilo bi jasnije da je Emir Kusturica knjigu Šta mi ovo treba naslovio sa Šta mi je ono trebalo. Onda bismo znali na šta je mislio. Tako da, malo mu je što režira, pjeva, svira, savjetuje predsjednike, projektuje i podiže gradove. On još i piše… A ja sam samo pisao i on je udario na to moje posljednje utočište”, rekao je Bećković.

emir kusturica banski dvor

Na promociji ove knjige, u kojoj je zastupljeno “sve” – od emocija, sudbina, drame, ličnosti, ideja, stavova i polemike, osim autora, govorili su i književnik Ranko Risojević i izdavač Manojlo Vukotić.

Promociji knjige Emira Kusturice prisustvovao je predsjednik Republike Srpske i novoizabrani član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, brojni ministri u Vladi RS i zvanice iz javnog, političkog, društvenog i kulturnog života Banjaluke i RS.

Ulaz na promociju bio je slobodan.