Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kino Meetin Point

Izložba Aleksandra Crnogorca TransBalkan u Sarajevu

trans balkan 1

Izložba će biti otvorena od 06. do 09.02. 2020. u Galeriji Kina Meeting Point u Sarajevu

U okviru festivala Merlinka, 6. februara u Kinu Meeting Point u Sarajevu će biti otvorena izložba Aleksandra Crnogorca koja već godinu dana izaziva veliku pažnju javnosti. Aleksandar Crnogorac se kroz seriju dokumentarnih fotografija bavi preispitivanjem problema transrodnih ljudi regiona, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Ovim projektom autor ističe vidljivost društveno marginalizovane grupe i kroz intervjue (koji će biti izloženi pored fotografije sagovornika) direktno suočava posmatrača sa problemima kroz koje oni prolaze.

Osvrčući se na preispitivanje tijela, rodnih i polnih kategorizacija, Aleksandar Crnogorac kroz ovu izložbu ima za cilj da predstavi društveno aktuelne probleme LGBTQ+ zajednice u savremenom dobu. Uzimajući za potku društveni konstrukt koji stigmatizuje i odbacuje pripadnike ove manjinske grupe, umjetnik kroz seriju portreta prikazuje važnost vidljivosti transrodnih osoba i razumjevanje problema sa kojima se oni svakodnevno suočavaju.

Izložba će biti otvorena od 06. do 09.02. 2020. u Galeriji Kina Meeting Point u Sarajevu.

O autoru

Aleksandar je rođen u Beču 1979. godine od roditelja jugoslovenskog porijekla. Proveo je djetinstvo u Beogradu (Jugoslavija), a potom se školovao u Švicarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama. U svom fotografskom radu posvećen je dokumentovanju različitih aspekata ljudskog iskustva i života. U velikom broju svojih ostvarenih radova autor istražuje vezu između fizičkog aspekta ljudskog iskustva, tražeći vezu između ljudskog tijela i ličnog identiteta. Trenutno živi i radi na relaciji Milano – Beograd i posvećen je dugotrajnim dokumentarnim radovima kao i komercijalnoj i portretskoj fotografiji.