Nakon vijesti o smrti bh. glumca

Poznate ličnosti se opraštaju od Petrovića: “Bio je prvi u svemu, previše brz za jedan život”

sasa petrovic sff

Publika će Sašu Petrovića pamtiti po brojnim ulogama u filmovima i tv dramama kao što su “Ničija zemlja“, “Ovo malo duše“, “Hajde da se volimo“, “Kuduz“, “Gori vatra“, “Ljeto u Zlatnoj dolini“ i “Nafaka“, veoma popularnoj seriji ”Lud, zbunjen, normalan”. Poznat je i po ulozi u kultnoj sarajevskoj predstavi “Audicija“.

Nakon sinoćnje vijesti o smrti proslavljenog bh. glumca Saše Petrovića, brojne kolege i prijatelji se i danas emotivnim porukama opraštaju od Petrovića koji je preminuo u 62. godini.

Iz Sarajevo Film Festivala su se oglasili na društvenim mrežama i podsjetili na 13. izdanje SFF-a kada je Petrović osvojio priznanje za najboljeg glumca festivala, prenosi N1.

“S tugom se pozdravljamo s najboljim glumcem 13. Sarajevo Film Festivala, Sašom Petrovićem (1962 – 2023). Petrović je osvojio Srce Sarajeva za najboljeg glumca 2007. za ulogu u filmu “Teško je biti fin” Srđana Vuletića. Ostaje u našem sjećanju”, naveli su iz SFF-a.

Vijest o smrti kolege, Emira Hadžihafizebegovića je zatekla na snimaju filma u Hrvatskoj, nakon čega se kratko oglasio na svom Facebooku.

„Otišao je moj brat Saša Petrović. Vijest me zatekla na snimanju filma u Hrvatskoj. Ne mogu ni procesuirati ni racionalno se odrediti prema toj informaciji“, napisao je Hadžihafizbegović, te dodao:

„Ne znam ni zašto objavljujem ovaj post. Valjda je to odbrambeni mehanizam od nevjerice i suza koje mi nekontrolisano teku. Bilo je to ono prijateljstvo i više od toga, koje se ne komentira, bila je to obostrana ljubav i emocija čiji sadržaj ne možeš nikada i nikome prenijeti a da taj neko to razumije. To razumijemo samo mi i ostaje samo među nama. Volim te brate. Falićeš al jako. Adio kumpanjo“.

Emotivnu poruku poslala je i pjevačica Lepa Brena.

“Teško je opisati tugu rječima. Napustio nas je prerano. Ostaće mi u sjećanju njegova ljudska toplina i senzibilnost koju je nosio u svojoj duši. Nadam se da je sada u boljem društvu i okružen velikanima kojima i pripada. Neka mu je vječna slava”, navela je Lepa Brena za Kurir.

Petrović je jednom prilikom izjavio da je pjevačicu sreo tek poslije mnogo godina nakon snimanja filma.

“Zbog tebe imam problema. Deset godina te ganjam. Ne može ni CIA da te nađe”, rekao joj je tada Saša.

Pored navedenih, oglasio se i glumac Branko Đurić Đuro.

“Jučer je otišao najbolji glumac naše generacije i moj drug od ranog djetinjstva. Bio je prvi u svemu. Bio je previše brz za jedan život. Zbogom Sale. Putuj mirno, pajdo. Toliko toga smo prošli zajedno“, napisao je Đuro na Instagramu.

Đuro je podijelio i zajedničku fotografiju sa Sašom iz mladalačkih dana.

Zajedno su sarađivali najprije na projektu „Audicija“ 1985. godine, a potom u kultnom filmu Ademira Kenovića „Ovo malo duše“, u kojem je Saša igrao lik Latifa, a Đuro Ibrahima.

A da se od Petrovića ne opraštaju samo kolege bliske iz svijeta glume, pokazala je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, koja je poručila:

“Saša Petrović,

Kao rijetko koji glumac, znao si nas nasmijati i rasplakati briljantnim ulogama. Jedinstven i neponovljiv u originalnosti. Nesebičan u darivanju svojim jedinstvenim talentom i emocijama. I to malo duše, na kraju, poklonio je nama da nam bude lakše, sada kad ga više nema.

Počivaj u miru dragi Saša”.

Publika će Sašu Petrovića pamtiti po brojnim ulogama u filmovima i tv dramama kao što su “Ničija zemlja“, “Ovo malo duše“, “Hajde da se volimo“, “Kuduz“, “Gori vatra“, “Ljeto u Zlatnoj dolini“ i “Nafaka“, veoma popularnoj seriji ”Lud, zbunjen, normalan”. Poznat je i po ulozi u kultnoj sarajevskoj predstavi “Audicija“.