U Sarajevu program Međunarodnog filmskog festivala Rotterdam uživo

Foto_kino_-_Meeting_Point_-_sala_back1

Nakon uspješnog učešća u projektu Međunarodni filmski festival Rotterdam uživo (IFFR Live!) u prethodnim godinama, Sarajevo Film Festival i kino Meeting Point se i ove godine pridružuju jedinstvenom filmskom događaju, koji će sarajevskoj publici omogućiti simultano praćenje dijela programa 46. međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu, zajedno s publikom u 45 evropskih i singapurskih kino dvorana.

I ovogodišnji program Međunarodni filmski festival Rotterdam u Sarajevu, koji počinje večeras, bit će održan uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Sarajevu.

Nakon prošlogodišnjih uspjeha projekta program IFFR Live! će i ove godine prenijeti dašak filmskog uzbuđenja s jednog od najznačajnijih filmskih festivala u svijetu, ali i predstaviti novi vid filmske prezentacije u sklopu jedinstvene platforme koja socijalne mreže i internet integrira u festivalsko tkivo.

Osim što će imati priliku da pogledaju tri filmska ostvarenja, posjetitelji će u kinu Meeting Point, od 27. do 29. januara, nakon svake projekcije moći sudjelovati u Q&A i panel diskusiji s rediteljima i ekipama filmova putem video-linka te postavljati pitanja putem Twittera i Facebooka koristeći hashtag #livecinema.

Svi filmovi su titlovani na BHS i engleski jezik.

Program donosi filmove “Mister univerzuma”, “Dom i “Džin”.

“Mister univerzuma” Tizza Covi, Rainer Frimmel (Austrija, Italija, 2016.) donosi priču o krotitelju lavova Tairu koji u ovom filmu, za koji autori kažu da govori o racionalnim i iracionalnim silama, traži novi izvor sreće. Topla ljudska priča o životu na marginama u jednom italijanskom cirkusu opterećenom ekonomijom nad kojom niko nema kontrole.

Ostvarenje “Dom” Fien Troch (Belgija, 2016.) tretira tinejdžersku družinu i njihove roditelje koji tragaju za odgovorom na pitanje – Gdje i s kim se osjećate kao kod kuće. Postavlja se pitanje kome možete potpuno vjerovati kada se nađete u bezizlaznoj situaciji. Napetost u filmu nikada ne popušta zahvaljujući savršenoj muzičkoj podlozi Johnnya Jewela.

“Džin” Johannesa Nyholma (Švedska, Danska, 2016.) govori o Rikardu Bobergu koji je fizički hendikepiran, ali to ne umanjuje njegovu odlučnost da pobijedi na značajnom boćarskom turniru. Rikard vjeruje da će se nakon pobjede ponovo ujediniti sa svojom majkom, naročito ako mu u tome pomogne div iz svijeta njegove mašte. Muzička podloga dostojna vesterna prati modernu priču o kauboju Rikardu i njegovom iznimnom podvigu, saopćeno je iz Kina Meeting point.