Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz OSCE-a za Fokus

Zašto policija ne plijeni oružje nakon prijave o nasilju u porodici?

gradačac
FOTO: PIXSELL

Brojni su slučajevi nasilja u porodici u BiH okončali kobno. Iz OSCE-a su reagirali na nedavni potez Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara BiH nedavno je usvojilo izvještaj u vezi sa usklađivanjem propisa o oružju i municiji, u kojem stoje važne preporuke, posebno kada je riječ o hitnoj zapljenji vatrenog oružja nakon prijave da je došlo do nasilja u porodici.

Iz Misija OSCE-a u BiH, koja je u brojnim prilikama podržala održavanje dijaloga na ovu temu, očitovali su se u izjavi za Fokus.

Bitne preporuke

-Misija OSCE-a u BiH pohvaljuje Vijeće ministara, a naročito Ministarstvo sigurnosti, zbog usvajanja izvještaja u vezi sa usklađivanjem propisa o oružju i municiji. Taj izvještaj sadrži bitne preporuke usmjerene ka unapređenju sigurnosti zajednica i pojedinaca u državi. Važno je istaknuti da to uključuje obaveznu i hitnu privremenu zapljenu registrovanog vatrenog oružja nakon prijave da je došlo do nasilja u porodici – naveli su iz Misije OSCE-a u BiH.

Kako navode, Misija vodi sveobuhvatan dijalog o borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, te u tom kontekstu pruža podršku svim nadležnim institucijama na svim nivoima vlasti sa ciljem jačanja zaštitnih mjera i unapređenja propisa o vatrenom oružju. Usvajanje tog izvještaja, pocrtali su, ukazuje na pozitivan korak u rješavanju jednog od ključnih sigurnosnih problema i u ispunjavanju obaveza preuzetih u okviru tog dijaloga.

-Generalna sekretarka OSCE-a će se 15. maja obratiti ministrima unutrašnjih poslova i pravde na svim nivoima i pozvati ih da nastave da ulažu napore od vitalnog značaja te naglasiti predanost OSCE-a borbi protiv rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici. Misija poziva partnere na svim nivoima vlasti da, kao jedan od sljedećih koraka, hitno izmijene zakonodavstvo u skladu sa nalazima tog izvještaja da bi se osigurala obavezna i hitna privremena zapljena registrovanog vatrenog oružja nakon prijave da je došlo do nasilja u porodici. To bi predstavljalo stvarno poboljšanje u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici – istaknuli su iz OSCE-a za Fokus.

Slučaj u Gradačcu

Inače, u BiH su sve očestaliji slučajevi nasilja u porodici koji završavaju kobno, a nerijetko upotrebom vatenog oružja, kao što je bio slučaj svirepog ubistva Nizame Hećimović u Gradačcu.

I u Strategiji za kontrolu malog oružja i lakog naporužanja u BiH 2021.-2024 navodi se da je raširena zloupotreba vatrenog oružja u kontekstu nasilja u porodici i intimnog partnerskog nasilja, a postojeće mjere i prakse za kontrolu vatrenog oružja nedovoljno uvažavaju rizike zloupotrebe oružja u ovom kontekstu.

U toj strategiji je navedeno da će BiH će u narednom periodu raditi na integraciji rodne perspektive u mjere za kontrolu SALW, a poseban značaj dat će se sprečavanju zloupotrebe oružja u slučajevima nasilja u porodici, prevenciji zloupotrebe vatrenog oružja, jačanju kapaciteta institucija da kreiraju i sprovode rodno odgovorne mjere i povećanju učešća žena u kontroli SALW-a.

Također, i vatreno oružje u zakonitom posjedu često se zloupotrebljavalo za ubistva, nasilje u porodici i provale.