Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čak i samo jedna cigareta na dan skraćuje život

cigare

I samo jedna cigareta na dan povećava opasnost od preuranjene smrti u odnosu na osobu koja nikada ne puši, pokazuje studija koju je objavio medicinski časopis JAMA Internal medicine.

Pušenje samo jedne cigarete ili čak manje svaki dan tokom života povećava opasnost od preuranjene smrti za 64 posto, odnosno za 87 posto u osoba koje puše od jedne do deset cigareta na dan, navodi studija.

“Rezultati te studije potvrđuju utemeljenost upozoravanja na štetnost duhana i na činjenicu da nema bezopasnog nivoa pušenja”, kaže Maki Inoue-Choi, direktor odjela epidemiologije raka u Američkom nacionalnom institutu za rak (NCI).

Pušenje je odgovorno za pet miliona smrti svake godine u svijetu, navodi naučnik u studiji objavljenoj u ponedjeljak, javlja Hina.

U osoba koje odbace cigaretu smanjuje se opasnost od preuranjene smrti u odnosu na one koje nastavljaju pušiti, kažu autori studije. Nadasve je važno upozorenje da što je osoba mlađa kada odbaci cigaretu, to je manji rizik od preuranjene smrti.

U takozvanih ‘pušača na malo” preuranjena smrt najčešće je posljedica raka pluća. Smrtna opasnost od raka pluća zapravo je devet puta veća u osoba koje redovito puše cigaretu na dan ili manje u odnosu na osobe koje nikada nisu taknule cigaretu.

U osoba koje puše između jedne i deset cigareta na dan, vjerovatnost da će umrijeti od raka pluća je gotovo 12 puta veća nego u nepušača, navodi studija.

Opasnosti pušenja dobro su dokumentirane od 1964., kada je u Sjedinjenim Državama prvi put bilo objavljeno izvješće koje je upozorilo na štetnost pušenja, no učinci male količine cigareta, manje od deset na dan, dosad nisu bili temeljito proučavani.

Za ovu studiju naučnicii su analizirali medicinske podatke više od 290.000 bijelih odraslih osoba u dobi od 59 do 82 godine od kojih su 22.337 (7,7 posto) pušile, 156.405 (54 posto) su bile bivši pušači, a 111.473 (38,4 posto) nisu nikada uživale duhan.

Među pušačima, 159 je navelo da puši manje od cigarete na dan tokom života, a gotovo 1500 je reklo da puši od jedne do deset cigareta na dan.

Buduće se studije moraju usredotočiti na mlađe skupine i na razlike među rasama i manjinama, navode autori.