Državna izložba sitnih životinja kroz fotografije (FOTO)

izlozba-sitnih-zivotinja-6

Udruženje građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja iz Zenice organizator je osme državne izložbe sitnih životinja koja se u Zenici održava od četvrtka do nedjelje.

Ovo je osma državna izložba sitnih životnja te 14. ornitološka državna izložba, a prema riječima Hasana Softića, predsjednika golubarske sekcije ovog udruženja te potpredsjednika Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Bosne i Hercegovine, ujedno na ovaj način organizatori proslavljaju 60 godina postojanja i rada ovog udruženja.

“Ovo je značajna izložba za naše udruženje, jer proslavljamo 60 godina rada našeg udruženja. Izložbu čini oko 2.000 izloženih životinja, oko 1.200 golubova, 600 ptica, 100 zečeva i preko stotinu komada peradi. Imamo goste iz Srbije i Hrvatske, a na izložbi je definitivno najzastupljeniji zenički golub, zenički prevrtač”, rekao je Softić, koji je i sam izložio nekoliko ptica.

“Svake godine organizujemo izložbu, a izložbe smo organizovali čak i u ratu u mnogo težim uvjetima. Svake godine izložbe su sve veće, te nas posjećuju i kolege iz drugih gradova. Poseban dio izložbe zauzele su i kolege iz Ljubuškog, koji rade na novoj rasi, hercegovački prevrtač koji još treba da se prizna, a na čemu se radi”, dodao je Sotfić.

Softić je rekao kako se izložba zatvara u nedjelju, kada će biti podijeljena priznanja i pehari za sve nagrađene, te da su organizatori izuzetno zadovoljni posjetom građana.

I sam Softić je izložio četiri rase golubova, a uzgojem golubova se neprekidno bavi 55 godina.

“Ovim poslom se bavim neprekidno 55 godina. Bio sam nekoliko puta šampion i u Evropi i u našoj državi i najbolji uzgajivač u Federaciji Bosne i Hercegovine, a kasnije i u Bosni i Hercegovini, nakon što je oformljen državni Savez”, rekao je Softić.

Ovo je i 31. izložba zeničkog udruženja čime se proslavlja jubilej 60 godina osnivanja ovog udruženja i 30. godišnjica obnavljanja rada ovog zeničkog udruženja.

Izložba se održava na prostoru sajmišta na Kamberovića polju u Zenici po prvi put nakon uspostavljanja saradnje s direkcijom Generalnog bh. sajma ZEPS, a za posjetioce je otvorena od petka do nedjelje, kada će se proglasiti najbolji i dodijeliti priznanja i pehari.