Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izdavač legendarnog magazina istražuje mogućnosti njegove prodaje

playboy

Izdavač legendarnog magazina i simbola seksualne revolucije u Americi Playboyja istražuje mogućnosti njegove prodaje.

Svega nekoliko mjeseci nakon što su temeljito promijenili koncept i odustali od objavljivanja fotografija golih žena, uprava traži kupca, a Playboy bi na tržištu mogao vrijediti oko 500 miliona dolara.

Playboy Enterprise u vlasništvu je osnivača Hugha Hefnera i investicijskog fonda Rizvi Traverse Management, a za savjetnika u prodaji angažirana je investicijska kuća Moelis & Co. Iako kompanija ne objavljuje financijske rezultate, prema podacima Wall Street Journala prošle su godini zaradili 38 miliona dolara od izdavačke djelatnosti, a 55 miliona dolara od licenci brenda i korištenja logotipa za različite proizvode.

Playboy je pokrenut 1953. godine i među prvima je počeo objavljivati eksplicitne fotografije golih modela. Svijet se u međuvremenu znatno promijenio, erotski i pornografski sadržaji dostupni su besplatno na bezbrojnim internetskim stranicama. Playbojeva tiraža je 1975. godine iznosila 5,6 miliona primjeraka, da bi posljednjih godina pala na oko 800 hiljada.

Imovina kompanije uključuje i famoznu Hefnerovu vilu na Holmby Hillsu koje je početkom ove godine također ponuđena na prodaju s cijenom od oko 200 miliona dolara, uz uslovt da Hugh Hefner zadržava pravo da u vili provede ostatak svog života.

Raskošno zdanje s bazenima i teniskim terenima sagrađeno je 1927. godine, a Playboy ga je kupio kupio 1971. godine po tadašnjoj tržišnoj cijeni od 1,1 milijun dolara.