Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saznajemo

Austrijski ICMPD pokrenuo istragu u vlastitom uredu u Sarajevu!

Michael Spindelegger
PHOTO: ICMPD
Michael Spindelegger

Riječ je o aferi koju je razotkrio Fokus, a u koju su umiješani i prvi ljudi Ministarstva sigurnosti BiH Nenad Nešić i Samir Rizvo. Direktor Spindelegger suspendovao uposlenike Asmira Kedića i Rizvinog sina

Michael Spindelegger, direktor Međunarodnog centra za razvoj migracione politike (ICMPD), naredio je pokretanje interne istrage unutar ureda ove austrijske organizacije u Sarajevu zbog navoda o korupciji koju je razotkrio Fokus.ba.

Ovu informaciju za naš portal potvrdio je ICMPD-ov šef odjela za komunikacije Bernhard Schragl kazavši da je interna istraga pokrenuta početkom aprila nakon posjete Spindeleggera BiH. Spindelegger je svojevremeno bio i vicekancelar Austrije.

Odluka donatora

-To je urađeno imajući u vidu odluku donatora da zatvori projekat MIS, kao i medijske navode. Istraga je još u toku i u ovoj fazi ICMPD nije u mogućnosti dati više detalja o rezultatima istrage – rekao nam je Schragl.

Potvrdio je informaciju Fokusa da su za vrijeme trajanja istrage suspendovana i dva uposlenika sarajevskog ureda ICMPD-a Asmir Kedić, kao i Bekir Rizvo, koji je sin pomoćnika ministra sigurnosti BiH Samira Rizve.

Podsjetimo, u istraživačkom tekstu kojeg smo objavili krajem oktobra prošle godine prezentirali smo informacije odaslane i Tužilaštvu BiH, a koje ukazuju na koruptivnu mrežu osoba iz Ministarstva sigurnosti BiH na čelu s ministrom Nenadom Nešićem i Samirom Rizvom, zatim iz drugih institucija BiH, pojedinih domaćih kompanija kao i međunarodnih organizacija, s ciljem namještanja višemilionskog EU projekta unapređenja sistema biometrijske indentifikacije stranaca pogodnim subjektima.

ICPMD je, kako smo objavili, krajem 2021. bio zadužen za projekat koji je finansirala Ambasada Švicarske. Riječ je o projektu uspostavljanja sistema za izdavanje biometrijskih boravišnih kartica za strance koji je otkazan nakon utvrđenih koruptivnih radnji.

Informacije do kojih smo došli ukazale su na povezanost pojedinih osoba iz ICMPD-a sa Samirom Rizvom, koji je, pored ministra Nešića, jedan od prijavljenih Tužilaštvu BiH zbog zloupotrebe položaja. Među uposlenicima ICMPD-a, kako smo objavili, spominjao se Asmir Kedić, koji je sada upravo i suspendovan.

Istraga OLAF-a

Kada je riječ o Rizvinom sinu, koji je također suspendovan, ranije su iz ICMPD-a za Fokus potvrdili da je on zaposlen u ovoj organizaciji i to na poziciji projektnog asistenta, a da je njegov otac Samir Rizvo jedna od kontakt tačaka ICPMD-a u državnim institucijama, tako da osoblje ICPMD-a po raznim pitanjima kao i u vezi s projektima direktno radi s njim.

Evropski ured za borbu protiv prevara (European Anti-Fraud Office – OLAF) prema ekskluzivnoj informaciji koju smo objavili 1. aprila formirao je predmet u vezi s netransparentnim trošenjem sredstava EU u Ministarstvu sigurnosti BiH. Istražuju se upravo navodi koje je otkrio Fokus.

Kako smo objavili, zbog malverzacija u provođenju ovog projekta Tužilaštvu BiH su, između ostalih, prijavljeni ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, kao i pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Samir Rizvo. Iz Tužilaštva BiH su ranije za Fokus.ba zvanično potvrdili da je ovaj predmet dodijeljen postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH.

Dodatno, Fokusu su se u proteklim mjesecima javili austrijski i njemački novinari koji su se nakon našeg teksta zainteresovali za ovu aferu. Oni su se, saznajemo, također, obraćali i Ministarstvu sigurnosti BiH, ICMPD-u i Delegaciji EU u BiH.

Istraživači evropske platforme za istraživačko novinarstvo „Follow the Money” sa sjedištem u Nizozemskoj koja se, uz ostalo, bavi nizom finansijskih afera u Evropi, kao i na svjetskom nivou, također su kontaktirali Fokus interesujući se za niz informacija o ovoj priči u BiH budući da već duže istražuju aktivnosti ICMPD-a.