Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi detalji

Donosimo informacije iz Tužilaštva BiH o aferi u koju su umiješani Nešić i Rizvo

nešić tužilaštvo
Foto: Pixsell

Iz Delegacije EU za Fokus: Kredibilne optužbe o pronevjerama treba ozbiljno shvatiti uz odgovarajuće mjere. Kakva je uloga ICPMD-a?

Krivična prijava protiv ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića i drugih službenika u ovom ministarstvu, a u vezi sa korupcijom oko EU projekta, putem TCMS sistema je dodijeljena u radu tužioca Tužilaštva BiH, potvrdio je za Fokus glasnogovornik Državnog tužilaštva Boris Grubešić.

On je kazao da će postupajući tužilac donijeti odluku o daljim aktivnostima na ovom predmetu.

Projekat od 10 miliona KM

Fokus je nedavno u istraživačkom tekstu objavio informacije o nizu koruptivnih elemenata koji se tiču provođenje projekta unapređenja sistema biometrijske indentifikacije stranaca, teškog desetak miliona KM, a koji u našoj državi finansira EU.

Među prijavljenima je i Samir Rizvo, pomoćnik ministra sigurnosti za međunarodnu saradnju, no terete se i službenici drugih institucija.

Ferdinand Koenig, glasnogovornik Delegacije EU u BiH kazao je da kao najveći donator investicija i pomoći u BiH, očekuju da će svaki euro koji EU dodijeli za projekte u zemlji doći do ciljanih korisnika.

-Stoga očekujemo da se sve kredibilne optužbe o pronevjerama ili nepravilnostima u vezi sa projektima koje finansira EU shvate ozbiljno, uz odgovarajuće popratne mjere nadležnih vlasti. Međutim, ne možemo komentarisati pojedinačne slučajeve ili istrage koje su u toku – kazao je Koenig za naš portal.

U međuvremenu, Fokus je došao u posjed cjelokupne krivične prijave koja se rasprostire na 13 stranica.

Pripremanje krivičnog djela

U njoj se, između ostalog, Nešić, Rizvo i druge osobe, osim za zloupotrebu položaja ili ovlaštenje, terete i za krivičnog djelo „pripremanje krivičnog djela“ prema kojem je inkriminacija i „ko nabavi ili pripremi sredstva ili ukloni prepreke ili poduzme kakvu drugu radnju koja stvara uslove za neposredno učinjenje, ali nije dio učinjenja krivičnog djela“.

U krivičnoj prijavi se potvrđuju informacije koje je objavio i Fokus, a koje upućuju na favoriziranje firme Page iz Istočnog Sarajeva, koju je osnovao Igor Golijanin, nekadašnji šef kabineta ministra sigurnosti dok je na ovoj funkciji bio Dragan Mektić. Kako nam je ranije Golijanin i sam potvrdio, on je u prijateljskim odnosima sa Rizvom.

Kada je u pitanju navedena firma, kako je detaljno objašnjeno u krivičnoj prijavi, ona je, nakon što su poništena dva tendera za nabavku opreme, odabrana direktnom pogodbom „uz enormno napuhivanja cijene“.

Fokus je u prethodnom tekstu objavio da su renomirane firme koje su se žalile na tender u žalbama navele eklatantne „greške“ tendera, između ostalog i o zahtjevu za tačnost algoritma, koji je baziran na podacima iz 2012. godine. U prethodnom tekstu dali smo i priliku i prostor za očitovanje spomenute firme Page.

Krivična prijava

Među ključnim elementima krivične prijave u cijeloj ovoj priči izdvaja se akt Nešića kojim ukida radnu grupu za provođenje druge faze projekta čime je, ističe se, nezakonito uspostavio vlastitu liniju rada.

Naime, navedena radna grupa je bila formirana da izradi tehničku specifikaciju. Umjesto toga, ističe se u prijavi, “u dosluhu s Rizvom, Nešić je usmenom naredbom ovlastio lice izvan Ministarstva (Novica Koroman iz Službe za strance BiH) da izradi tehničke specifikacije koje je dalje pisanim aktom proslijedio Delegaciji EU”

-Upravo se za Fazu II želi proizvesti situacija u kojoj će se od Delegacije EU zahtijevati da potpiše višemilionski ugovor sa kompanijom PAGE putem direktnih pregovora i bez raspisivanja javnog tendera, odnosno bez učešća konkurencije, sa obrazloženjem da firma PAGE radi Fazu I – ističe se u prijavi.

Osim što se, kako se navodi u prijavi, povećao rizik za isporuku nekompatibilne opreme i softvera što bi, ističe se, prouzrokovalo buduće nepotrebne troškove, osobi izvan Ministarstva povjeren je komplesan posao oko sačinjavanja specifikacija za opremu, iako je za njeno održavanje nadležno 10 do 15 kompetetnih i za ove poslove educiranih službenika IT sektora Ministarstva sigurnosti, koji su potpuno isključeni iz cijelog procesa.

Kako smo u našem prethodnom tekstu objavili, u niz projekata vezanih za strance u našoj državi, uključena je i austrijska organizacija Međunarodni centar za migracijsku politiku (ICPMD).

Zaposlenje Rizvinog sina

Iz ICPMD-a su za Fokus potvrdili informaciju da je sin Samira Rizve uposlen u ovoj organizaciji i to na poziciji projektnog asistenta! Inače, iz ove organizacije ranije su za naš portal potvrdili da je Samir Rizvo jedna od kontakt tačaka ICPMD-a u državnim institucijama, tako da osoblje ICPMD-a po raznim pitanjima kao i s projektima direktno radi s njim.

Kada je, pak riječ o Rizvinom sinu, iz ICPMD-a navode da je njegov izbor bio zasnovan na zvaničnim propisima i procedurama ICMPD-a kroz transparentan, konkurentan i pošten proces zapošljavanja. Nakon njegovog izbora, kažu, uspješno je završio probni rad, pa je ispunio očekivanja u radu, a tako je ostao član osoblja ICMPD-a.

faksimil akta o Ministarstvo o angazovanju Rizve u UO ICPMD projekta
Faksimil akta o Ministarstvo o angažovanju Rizve u UO ICPMD projekta

Kada je riječ o njegovom ocu, Fokus je došao u posjedu akta Ministarstva sigurnosti BiH o njegovom imenovanju u Upravni odbor za implementaciju projekta za nabavku biometrijskih kartica, a koji nalaže tijesnu saradnju s ICPMD-om gdje je njegov sin zaposlen kao projektni asistent.

Iz ICPMD-a su ranije za Fokus potvrdili da su bili uključeni i u projekat uspostavljanja sistema za izdavanje biometrijskih boravišnih kartica za strance u 2021. godini kojeg je Švicarska ambasada otkazala nakon utvrđenih koruptivnih radnji.

– Čim smo saznali za angažman kompanije Page, stavili smo projekat na čekanje. Nakon potrebne procjene, Upravni odbor projekta odlučio je da učešće upućenog eksternog stručnjaka nije uticalo na ishod tendera – kazali su ranije iz ICPMD-a. Inače, ova organizacija stoji iza gradnje migrantskog kampa Lipa kod Bihaća za kojeg je Trgovački sud u Beču u nedavnoj presudi utvrdio da je nelegalan.

Novi projekti

S druge strane, Ministarstvo sigurnosti BiH još se nije očitovalo na upit Fokusa o navodima o korupciji, dok je Rizvo ranije za naš portal odgovorio da kao državni službenik nema ovlaštenje za komuniciranje s medijima bez saglasnosti pretpostavljenih.

U krivičnoj prijavi koju je uzelo u razmatranje Tužilaštvo BiH se ukazuje i na niz postojećih i budućih projekata koji bi na sličan način mogli biti kontaminirani koruptivnim aktivnostima.

-Trenutno je samo preko IPA programa Delegacije EU u opticaju oko 50 miliona KM za razne projekte u oblasti bezbjednosti (unapređenje ISM sistema biometrijom i rezervnom lokacijom, AFIS sistem, AMLS sistem za sprečavanje pranja novca, Sistem zakonitog presretanja telekomunikacija itd…). Osim EU IPA projekata, tu je također još i milionski vrijedan projekat odobren za finansiranje Ambasade SAD u Sarajevu, a tiče se unapređenja SPIN mreže za potrebe prenosa podataka između Granične policije BiH i Ministarstva bezbjednosti BiH, prvenstveno za potrebe ISM sistema – navodi se u prijavi.