Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fokus.ba saznaje

OLAF istražuje Nešića, Rizvu i trošenje novca EU u BiH!

olaf istražuje nešića
FOTO : Pixsell
Nenad Nešić

Nakon pisanja našeg portala o aferi u Ministarstvu sigurnosti BiH, predmet je formirao i Evropski ured za borbu protiv prevara

Evropski ured za borbu protiv prevara (European Anti-Fraud Office – OLAF) formirao je predmet u vezi s netransparentnim trošenjem sredstava EU u Ministarstvu sigurnosti BiH, saznaje Fokus.ba.

OLAF je, naime, pokrenuo istragu o malverzacijama prilikom provođenja Projekta unapređenja sistema biometrijske indentifikacije stranaca, teškog desetak miliona KM, koji u našoj državi finansira EU.

Ovu aferu je u novembru 2023. godine otkrio Fokus.

Prijavljeni Tužilaštvu BiH

Kako smo objavili, zbog malverzacija u provođenju ovog projekta Tužilaštvu BiH su, između ostalih, prijavljeni ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, kao i pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Samir Rizvo. Iz Tužilaštva BiH su ranije za Fokus.ba zvanično potvrdili da je ovaj predmet dodijeljen postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH.

Međutim, zbog informacija o tome da su u ovu korupcijsku aferu uključeni i pojedinci iz austrijskog Međunarodnog centra za migracijsku politiku (ICMPD), kao i iz same Delegacije EU u BiH, i OLAF je odlučio formirati predmet i pokrenuti istragu o trošenju novaca EU.

Predmet je zaveden pod brojem OC/2023/1166.

Fokus je imao uvid u nedavnu korespondenciju OLAF-a s određenim subjektima u BiH u okviru koje traže više informacija u vezi s indicijama koje se vežu za pojedince u Delegaciji EU u BiH.

Dio OLAF-ove korespondencije prema subjektima u BiH

Mreža aktera

Kako smo objavili, riječ je o mreži aktera iz spomenutih institucija. U krivičnoj prijavi koja je zaprimljena u Tužilaštvu BiH prijavljeni Nešić, Rizvo i druge osobe, osim za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, terete se i za krivično djelo „pripremanje krivičnog djela“ prema kojem je inkriminacija i „ko nabavi ili pripremi sredstva ili ukloni prepreke ili poduzme kakvu drugu radnju koja stvara uslove za neposredno učinjenje, ali nije dio učinjenja krivičnog djela“.

U predatom aktu ističe se favoriziranje firme Page iz Istočnog Sarajeva, koju je osnovao Igor Golijanin, nekadašnji šef Kabineta ministra sigurnosti dok je na ovoj funkciji bio Dragan Mektić. Kada je u pitanju navedena firma, kako je detaljno objašnjeno u krivičnoj prijavi, ona je, nakon što su poništena dva tendera za nabavku opreme, odabrana iz trećeg puta „uz enormno napuhivanja cijene“.

Fokus je u prethodnim tekstovima objavio da su renomirane firme koje su se žalile na tender u žalbama navele eklatantne „greške“ tendera, između ostalog i o zahtjevu za tačnost algoritma koji je baziran na podacima iz 2012. godine. U prethodnom tekstu dali smo i priliku i prostor za očitovanje spomenute firme Page.

Faksimil dopisa odaslan Delegaciji EU u BiH

Iz Delegacije EU u BiH su nam ranije odgovorili da kredibilne optužbe o pronevjerama treba ozbiljno shvatiti uz odgovarajuće mjere. Kada je riječ o ICMPD-u, istražuju se veze ove austrijske organizacije s akterima u BiH, a posebno Rizve. Iz ICPMD-a su ranije za Fokus potvrdili informaciju da je sin Samira Rizve zaposlen u ovoj organizaciji i to na poziciji projektnog asistenta, dok je sam Rizvo jedna od kontakt-tačaka ICPMD-a u državnim institucijama, tako da osoblje ICPMD-a po raznim pitanjima, kao i s projektima, direktno radi s njim.

Evropski istraživači

Iako OLAF već uveliko istražuje zloupotrebe i mahinacije sa IPA fondovima u Ministarstvu sigurnosti BiH, kako smo saznali, Delegacija EU u BiH je nabavku AFIS i drugih policijskih sistema vrijednih oko deset miliona eura opet povjerila ICMPD-ovom uredu u Sarajevu.

Dodatno, Fokusu su se u proteklim mjesecima javili austrijski i njemački novinari koji su se nakon našeg teksta zainteresovali za ovu aferu. Oni su se, saznajemo, također, obraćali i Ministarstvu sigurnosti BiH, ICMPD-u i Delegaciji EU u BiH.

Istraživači evropske platforme za istraživačko novinarstvo „Follow the Money” sa sjedištem u Nizozemskoj koja se, uz ostalo, bavi nizom finansijskih afera u Evropi, kao i na svjetskom nivou, također su kontaktirali Fokus interesujući se za niz informacija o ovoj priči u BiH.