Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izložba Harisa Memije “Fotografije iz daleke Kine”

2809kina_haris_memija

Izložba ”Fotografije iz daleke Kine” fotoreportera Harisa Memije bit će otvorena u subotu u hanikahu Gazi Husrev-begove medrese, u povodu 1. oktobra, Nacionalnog dana Narodne Republike Kine, gdje će biti postavljena deset dana.

Autor želi pokazati neke od važnijih kulturno-historijskih lokacija iz Kine, a Feni je kazao da će biti prikazane fotografije snimljene u Pekingu i Šangaju, u galerijama i muzejima, a da djelomično pokazuju i Zabranjeni grad i Kineski zid.

– Priča je snimljena fotoreporterskim stilom, ali s estetskim pristupom, tako da je možemo nazvati i umjetničkom – istakao je Memija.

Osim što dominiraju fotografije sačuvane prošlosti, dodao je da izložba pokazuje i kako izgleda moderna Kina kroz dva najvažnija njena grada.

– U doba interneta i avionskog saobraćaja, ništa nije daleko, ali odlučio sam se za naziv ‘iz daleke Kine’ jer mi je želja da približim lokalnoj publici motive koje su još ‘daleki’ i da ih upoznam o egzotičnim detaljima koji se ne mogu vidjeti često u medijima – pojašnjava Memija.

Fotografija je, ističe, najbolji medij za to.

Najavio je da će na otvaranju biti prisutni predstavnici Ambasade Kine u BiH i novootvorenog Konfučijevog centra u Sarajevu.

Haris Memija fotoreporter je u Xinhua News Agency Sarajevo Bureau. Objavljivao je fotografije u brojnim stranim medijima, a kao umjetnik je izlagao u više zemalja.