Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Adžović objavio knjigu o Sidranu: Pikanterije iz života bh. pisca

Abdulah Sidran
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Abdulah Sidran

Knjiga je rezultat Adžovićevih razgovora sa Sidranom koji su trajali duže od jedne godine

Knjiga “Sidran: živjeti, svjedočiti epohu”, čiji je autor književnik, novinar i publicista Ruždija Adžović, objavljena je jučer, a izdavač je “Connectum”. To je deveta Adžovićeva knjiga, a ova govori o pjesniku, akademiku i proslavljenom filmskom scenaristi Abdulahu Sidranu.

Knjiga je rezultat Adžovićevih razgovora sa Sidranom koji su trajali duže od jedne godine. Prema Adžovićevim riječima, u njoj čitaoci mogu naći mnoge ekskluzivne dionice iz života, stvaralaštva i promišljanja našeg velikog pjesnika i filmskog scenariste Abdulaha Sidrana.

ruzdija adzovic
Foto: Ruždija Adžović

-Čitaoci će se, recimo, prvi put susresti sa detaljnim opisima i brojnim pikanterijama o odnosima Abdulaha Sidrana i reditelja Emira Kusturice o kojima Sidran do sada nije govorio. Sidran u ovoj knjizi otkriva da se susreo sa osuđenim ratnim zločincem Slobodanom Praljkom i to mjesec i po dana prije njegovog samoubistva prilikom izricanja presude u sudnici Haškog tribunala – kazao je Adžović u izjavi za Fenu.

Naravno, dodaje, još je mnogo zanimljivih događaja o kojima Sidran govori, od njegovog djetinjstva, do danas.

Za knjigu “Sidran” već je zainteresiran jedan turski izdavač, a slijede i pregovori o prevođenju knjige na talijanski jezik, s obzirom na to da Italijani veoma cijene Sidrana i njegovu poeziju.

Adžović dodaje da je veoma ponosan na ovu knjigu, te da “veliki Abdulah Sidran ima moje najdublje poštovanje, kao autor koji je svojim djelima “zatalasao” svijet, i to mu niko ne može osporiti.

-Sidranu sam neizmjerno zahvalan što je baš meni ukazao povjerenje da uradim knjigu o njemu i što mi je omogućio da, družeći se s njim, doživim nezaboravne trenutke. Ako sam ikada vjerovao u neku moju knjigu da će biti popularna i čitana, onda to mogu reći za ovu – naglašava Adžović.

Knjiga “Sidran” dolazi nakon još jedne uspješne knjige Ruždije Adžovića koju je prije dvije godine objavio “Buybook”. To je knjiga “Tunjo – razgovori sa Muhamedom Filipovićem”, dakle o još jednoj značajnoj ličnosti Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, nedavno je Adžovićev roman “Ogrlica iz Šanliurfe” objavljen na engleskom jeziku, u Americi, nakon što je zabilježio prevod na turski i albanski. Tranutno se ovaj roman prevodi na francuski i arapski jezik. Osim toga, “Ogrlica iz Šanliurfe” ima šet izdanja na bosanskom jeziku, a njego sedmo izdanje objavit će “Buybook” do kraja ove godine.

Poznata je, između ostalog, i njegova knjiga pripovijetki “Sebijini snovi”, koja će, takođe do kraja ove godine, zabilježiti treće izdanje.