Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brojne skulpture

Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad gostuje u Požegi

africka zbirka
FOTO: Fena

Dan prije u multimedijalnoj dvorani Interpretacijskog centra „Terra Panonica” u Pleternici održano je predavanje „Hercegovački franjevci u Kongu“

 Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad, kao gostujuća izložba, u petak je otvorena u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi.

Ravnateljica Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi Snježana Jakobović podsjetila je okupljene da je afrička zbirka nastajala kroz proteklih 55 godina za vrijeme misionarskog djelovanja hercegovačkih franjevaca u DR Kongu, a kustos Franjevačkog muzeja iz Tomislavgrada arheolog Stipan Dilber govorio je o onome što će posjetitelji moći pogledati do 2. listopada, do kada zbirka ostaje u Požegi.

– Među predmetima na izložbi nalaze se brojne skulpture koje simboliziraju pretke naroda Luba, veoma atraktivni predmeti od bjelokosti i malahita, zatim su tu predmeti svakodnevne uporabe, tradicijska glazbala, predmeti za magijske obrede, figure životinja, liturgijski premeti i brojni drugi – kazao je Dilber.

Među najzanimljivijim predmetima koje posebno plijene pažnju, dodao je, su tradicionalne maske koje po vjerovanju naroda Luba imaju duhovnu povezanost s precima i s prirodom, te koža pitona duga 8 metara.

– Svi ovi predmeti svojom raznolikošću, posebnošću i egzotičnim izgledom plijene pozornost i izazivaju divljenje promatrača. Oni isto tako predstavljaju neprocjenjivu vrijednost i bogatstvo našeg muzeja, a i cijele Bosne i Hercegovine – istaknuo je Dilber.

Dan prije u multimedijalnoj dvorani Interpretacijskog centra „Terra Panonica” u Pleternici održano je predavanje „Hercegovački franjevci u Kongu“ i prikazan je dokumentarni film “Od Hercegovine do Konga”.

Predavač i knjižničar Franjevačke knjižice iz Tomislavgrada Vinko Šarac tom prilikom govorio je o hercegovačkim franjevcima koji su kao misionari većinu svog svećeničkog života proveli u DR Kongo kod naroda Luba, među najvećom etničkom domorodačkom grupom koja naseljava južni i središnji dio DR Kongo.

Poslije predavanja prikazan je dokumentarni film „Od Hercegovine do Konga”, autorice Nade Prkačin.