Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Ambasador Namoora zatvorio program OFF-a i SARTR-a posvećen Palestini

200 metara off srtr
FOTO: Fena

Program SARTR-a i OFF-a iduće sedmice će biti održan i u Tešnju, a detalji programa će biti objavljeni tokom vikenda, saopćeno je iz OFF-a

Projekcijom filma “200 metara” reditelja Ameen Nayfeha, večeras je u Sarajevskom ratnom teatru završen program “Suočavanje sa realnošću, u fokusu: Palestina”.

Protekla tri dana prikazana su tri filma palestinskih autora, među kojima i filmovi “3000 noći” i film “Omar”. Od prodaje ulaznica prikupljeno je 2.700 KM koji će biti uplaćeni na jedinstveni račun Države Palestine za humanitarne pomoć iz inostranstva.

Zatvaranju programa u SARTR-u prisustvovao je i palestinski ambasador u BiH Razeq Namoora, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda te brojni posjetioci koji su kupovinom karata simbolično pomogli narodu Gaze.

Ambasador Namoora je zahvalio organizatorima programa, ističući da su umjetnost, film, kultura i sport fundamentalna stvar jednog društva i nešto čime se treba služiti u borbi protiv zla.

-Nama nije bitna novac, bitna nam je podrška koju nam pružate, hvala vam na tome. Znamo da snažno stojite uz nas – izjavio je ambasador Namoora.

Selma Alipahić, prvakinja SARTR-a, obratila se prisutnima prije projekcije filma, rekavši kako je SARTR nastao kao otpor na ratna dešavanja i da kao takav ima obavezu i danas u okolnostima i zlu u kojem se nalazi narod Palestine da bude glasan, glas humanosti.

Direktor OFF-a Kenan Musić rekao je kako je OFF kao socijalno angažovan festival, kulturni projekat, u obavezi govoriti u ime onih koji ne govore te da je simbolični iznos koji je skupljen bitan, ali ne kao ljubav i podrška te solidarnost koju BiH i bh. umjetnici imaju prema Palestini i palestinskom narodu. 

Program SARTR-a i OFF-a iduće sedmice će biti održan i u Tešnju, a detalji programa će biti objavljeni tokom vikenda, saopćeno je iz OFF-a.