Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naslijedila Almina Zrnu

Amila Smajović nova predsjenica ULUPUBIH-a

amila smajlovic

Prisutni su bili jednoglasni u ocjeni da je Udruženje u proteklom periodu bilo znatno prisutnije u javnosti, te da je realizovano nekoliko relevantnih projekata, među kojima su istraživanja bosančice kao i projekat Sarajevo100 u kome je učestvovalo tri stotine dizajnera sa pet kontinenata

Grafička umjetnica specijalizovana u oblasti komunikacijskih simbola na ćilimima Amila Smajović izabrana je za novu predsjednicu Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti BiH (ULUPUBIH), naslijedivši na toj poziciji fotografa Almina Zrnu.

Odluka je donesena na izbornoj skupštini održanoj 15. januara kada su izabrani novi organi Udruženja – članovi i članice upravnog i nadzornog odbora, umjetničkog savjeta i suda časti, a za generalnog sekretara imenovan je grafički dizajner Miodrag Spasojević Štrika, saopćeno je iz ULUPUBIH-a.

Prisutni su bili jednoglasni u ocjeni da je Udruženje u proteklom periodu bilo znatno prisutnije u javnosti, te da je realizovano nekoliko relevantnih projekata, među kojima su istraživanja bosančice kao i projekat Sarajevo100 u kome je učestvovalo tri stotine dizajnera sa pet kontinenata. Uz veliki angažman dizajnerice i umjetnice Amre Zulfikarpašić, ULUPUBIH je u januaru potpisao i ugovor o korištenju prostora na adresi Koševo 7 za prodajnu galeriju, što će umnogome doprinijeti vidljivosti i ekonomskoj stabilnosti Udruženja i njegovih članova i članica.

Amila Smajović je rođena u Jablanici. Srednju školu primijenjenih umjetnosti završila je u Sarajevu. Diplomirala je i magistrirala grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a doktorirala komunikologiju na Političkim naukama, s temom “Komunikacijski simboli – studija slučaja bosanski ćilim”.

Članica je ULUPUBIH-a, ULUBIH-a i ZUP Baščaršija. Stekla je i diplomu i na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Imala je veliki broj samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je u raznim projektima zaštite i afirmacije kulturnog naslijeđa. Objavlila je tekstove u časopisima Odjek i Baština. Bavi se istraživanjem tradicionalnog ćilima i dizajnom u tekstilu.

Za svoj rad dobila je mnogobrojne nagrade od kojih se izdvajaju – 2003. nagrada ULUBIH-a Collegium Artistcum za Nove medije; 2004. III nagrada na Javnom koknursu za izradu skulpture ispred poslovne zgrade Avaza; 2007. posebna Nagrada „Kraljica Katarina Kosača“, Udruženja malih i srednjih poduzetnika i menadžera BIH; 2011. nagrada ULUPUBIH-a Collegium A rtistcum za Unikatnu tapiseriju; 2009; Povelja za doprinos očuvanju i obnovi kulturno historijskog naslijeđa FMKS i druge.