Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Sarajevska zima"

Arapsko pismo i kaligrafija kroz izložbu “Fraternal visuals”

SPAHIC

Radove je predstavio prof. dr. Antoine Abi Aad, profesor na Univerzitetu Tsukuba u Japanu, profesor na DES Académie Libanaise des Beaux-Arts u Lebanonu i profesor na Univerzitetu u Dubaiju

Izložba “Fraternal visuals”, koja je tematski vezana za arapsko pismo i kaligrafiju, otvorena je večeras u sarajevskoj Galeriji “Preporod”.

Organizator je Bošnjačka zajednica kulture “Preporod”, u saradnji s Međunarodnim festivalom “Sarajevska zima”.

Radove je predstavio prof. dr. Antoine Abi Aad, profesor na Univerzitetu Tsukuba u Japanu, profesor na DES Académie Libanaise des Beaux-Arts u Lebanonu i profesor na Univerzitetu u Dubaiju.

Istaknuto je da je kulturna baština Bliskog istoka stoljećima nadahnjivala umjetnike i dizajnere, te da se budućnost pisma u ovoj regiji nalazi u bogatom kaligrafskom naslijeđu.

Vizuelni sinonimi započeli su kroz nastavu na Libanonskom univerzitetu, pod vodstvom profesora Antoinea Abi Aada i Rane Abou Rjeily.

Studenti su proučavali kompozicije, forme, ritmove, kontraste i pravila sklada koji postoji u tradicionalnoj arapskoj kaligrafiji, koju su koristili kao ‘odskočnu dasku’ za oblikovanje kompozicija s modernim slovima inspiriranim kaligrafskim remek djelima i upravo tako stvaraju vlastite vizualne sinonime.