Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

14. po redu

Autokino atrakcija Mostar Film Festivala: Deset filmova u takmičarskom dijelu

20201007_2_44716918_58703860_Web

Organizator je zbog pandemije koronavirusa ovogodišnji festival premjestio na parking Mostarskog sajma (nekadašnja fabrika Soko), a kapacitet je, prema riječima organizatora, 350 vozila

Film “Mater”, dugometražni prvijenac Jure Pavlovića, otvorit će četrnaesti Mostar Film Festival (MFF), koji ovog puta u formi autokina počinje u petak 16. oktobra, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizator je zbog pandemije koronavirusa ovogodišnji festival premjestio na parking Mostarskog sajma (nekadašnja fabrika Soko), a kapacitet je, prema riječima organizatora, 350 vozila. Posjetioci će prema riječima umjetničke direktorice Maje Knezović-Lasić imati zvuk filmova u automobilima, a sliku će vidjeti na velikom ekranu – jednom od najvećih ove vrste u Evropi.

“Imamo raznovrstan program i smatram da će se u njemu svi uspjeti pronaći. U saradnji sa Sveučilištem Mostar planiramo programe kratkih filmova uz određene pogodnosti za studente”, najavila je Knezović-Lasić.

Četrnaesti MFF činit će 24 projekcije, pet programa, četiri retrospektive i dva kratkometražna ostvarenja.

U takmičarskom dijelu prikazat će se deset filmova te uz to i šest dokumentaraca. Žiri čine predsjednik Miro Barnjak, Anila Gajević i Branka Bešević-Gajić.

Direktor Slaven Knezović istakao je da je ovog puta bili teže sve organizovati i pripremiti, obzirom na okolnosti uzrokovane pandemijom.

“Svima nam je učiti živjeti s virusom, a u skladu s tim smo se brzo prilagodili i donijeli odluku da ovog puta idemo s autokinom. Tako ćemo jednostavno udovoljiti mjerama i preporukama koje su izdali nadležni štabovi. U ovom vremenu iskreno, teško je organizovati i svadbu, a kamoli nešto poput festivala. Mi smo ipak našli načina i nismo se predali”, rekao je Knezović.

Cijena ulaznica na projekcije iznosi 10 KM po automobilu, bez obzira koliko se osoba u njima bude nalazilo. MFF je ove godine ostvario saradnju s 9. Tuzla Film Festivalom na kojem će se prikazati filmovi slični onima u Mostaru. Tako će oni koji ne budu u mogućnosti doći u autokino u Mostaru, priliku da gledaju filmove MFF-a imati na online platformi Tuzlanskog festivala.