Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

27. aprila

Balet “Žetva” 74 godine nakon premijernog izvođenja na sceni Narodnog pozorišta

Foto: NPS

Publika će uživati u igri solista i ansambla Baleta Narodnog pozorišta, u naslovnim ulogama gledat ćemo Tamaru Ljubičić i Olega Karatseva

Povodom Međunarodnog dana plesa, na sceni Narodnog pozorišta u subotu, 27. aprila, 74 godina nakon premijernog izvođenja, ponovo će biti izveden balet “Žetva” kompozitora Borisa Papandopuloa, u koreografiji i režiji Edine Papo.

Mali baletni ansambl Narodnog pozorišta osnovan je 1946. godine, ali se pravi početak rada sarajevskog Baleta veže za predstavu “Žetva”, prvi balet kojeg su na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo, 25. maja 1950. godine, postavili kompozitor koji je tad djelovao u sarajevskoj operi Boris Papandopulo i ruska balerina Nina Kirsanova.

Publika će uživati u igri solista i ansambla Baleta Narodnog pozorišta, u naslovnim ulogama gledat ćemo Tamaru Ljubičić i Olega Karatseva, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Dizajn scenografije potpisuje Josip Lovrenović, kostimska rješenja uradila je Katarina Radošević Galić, dramaturginja je Asja Krsmanović.

-Balet “Žetva” Borisa Papandopula, učinio je da se ponovo zaljubim u teatar. Muzika, sadržaj, igrači, strepnja, odgovornost…Danas se klasični, moderni, neoklasični balet i druge savremene forme plesa, nesumnjivo prepliću. Klasični balet doživljavam kao temeljni jezik. Kako je klasična muzika zapisana notama vječna, tako je i klasični balet vječan, ima svoju posebnu strukturu i poseban značaj. Ovdje sam kao koreografkinja crpila inspiraciju odasvud. Moje viđenje “Žetve” je prilagoditi je sadašnjem trenutku, da bude dinamična i prirodnija. Vjerujem da sam na taj način predstavu približila gledaocu, pogotovo mladima koji uče voljeti balet kao umjetnost – izjavila je koreografkinja Edina Papo.