Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Baletna predstava “Macbeth” večeras na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

balet_macbeth

Balet Fest Sarajevo večeras će na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo donijeti plesnu predstavu “Macbeth” rađenu prema djelu Williama Shakespearea te u produkciji Bitef Dance Company iz Beograda.

Koreografiju potpisuje Miloš Isailović, muziku Draško Adžić i scenografiju Jasmina Holbus.

Kako je na današnjoj konferenciji za medije kazala umjetnička direktorica Balet Festa Sarajevo Edina Papo, produkcija ‘Macbetha’ predstavlja nastavak repertoarne politike Bitef Dance Company da publici predstavi nove pravce razvoja plesnog teatra kroz koreografske inscenacije velikih djela svjetske književnosti.

– Ovo je Shakespeareova “najkraća tragedija”. U pitanju je intrigantna priča koja se prenosi u savremeni, minimalistički teatarski izraz – kazala je Papo.

Plesač Uroš Petronijević istakao je da je zadovoljstvo, ali i velika odgovornost igrati u predstavi koja je “postavljena kao priča o unutrašnjoj borbi dvoje ljudi kroz koju Shakespeare upozorava da ko želi vlast po svaku cijenu nikad nema dobre namjere i spreman je na sve”.

Plesačica Ana Ignjatović Zagorac naglasila je da joj je zadovoljstvo i ove godine biti na Balet Festu Sarajevo.

Istaknuto je da je Bitef Dance Company iz Beograda doprinio formiranju nove stabilne publike za savremeni baletni izraz koji je metafizika, kao pokret se osjeća iznutra.

Hrabar škotski general Macbeth prima proročanstvo od tri vještice da će jednog dana postati kralj Škotske. Ambiciozan i potaknut od svoje žene, Macbeth ubija kralja Duncana i preuzima škotski tron. Nakon ubojstva, pun je osjećaja krivnje i paranoje. Prisiljen je da počini sve više i više ubojstava kako bi zaštitio sebe od neprijatelja i sumnje, te ubrzo postaje tiranski vladar. Krvoproliće i građanski rat ubrzo će odvesti Macbetha i damu Macbeth u sferu ludila i smrti.