Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Budućnost odnosa sa susjedima su sadržani u Povelji Kulina bana

kulin-ban3

Predsjednik Građanske demokratske stranke (GDS) BiH Ibrahim Spahić uputio je čestitku bh.državljanima u zemlji i svijetu povodom 828 godišnjice Povelje Kulin bana koja je svjedočanstvo o državnosti ali i o jeziku, kulturi, prirodi i karakteru bh. društva u prošlosti.

Spahić ističe da je mudrost i odgovornost Kulina bana za dobrobit svojih građana potvrda da se i u Povelji garantuju jednake slobode građanima susjedne države Republike Dubrovnik u Bosni.

– Danas, to su vrijednosti na kojima se temelji Evropa i BiH se ponosi svojom poviješću i doprinosom u njihovoj izgradnji. Istovremeno, svjesni smo da sadašnji odnosi u jugoistočnoj Evropi nisu dobri. Državnički je razumno razvijati dobrosusjedske odnose i uzajamno poštovanje i povjerenje među susjedima. Povelja Kulina bana to snažno potvrđuje i inspiriše na saradnju u najboljem interesu građana naših zemalja – kazao je Spahić.

GDSBiH poziva državne institucije BiH i državne institucije susjednih država da uspostave odnose koji će biti primjer saradnje u Evropi koja traži put za obnovu jedinstva u različitosti u vrijeme moralne, ekonomske i socijalne krize, posebno u euromediteranskoj regiji.

– Baština, ali i budućnost naših odnosa sa susjedima su na najbolji način sadržani u dokumentu Povelja Kulina bana – smatra Spahić i dodaje da se takve poruke i dokumenti u BiH očekuju i od bliskih i od dalekih susjeda.