Objavljen javni poziv

BKC priprema 12. Međunarodni bijenalni festival umjetnosti minijature u Tuzli

bijenale minijature tuzla
Foto: BKC TK

Radove za bijenalnu izložbu će odabrati Selekciona komisija, a izabrani radovi će konkurisati za nagrade u kategorijama slikarstvo, crtež, grafika, skulptura i instalacija, te posebno priznanje “Aleksandar Aco Adamović” i GRAND PRIX Bijenala

JU Bosanski kulturni centar TK Tuzla u oktobru ove godine 12. put organizira Međunarodni bijenalni festival umjetnosti minijature, svoju najvažniju i najdugovječniju manifestaciju i brend po kojem je BKC TK već odavno uvršten u mape umjetnosti daleko van granica Bosne i Hercegovine.

Nakon više od dvije decenije života ove u Bosni i Hercegovini jedinstvene manifestacije, organiziranih 11 bijenalnih izložbi koje su već odavno brojem inostranih autora izašle izvan granica BiH, vrijedni organizacioni tim privodi kraju pripreme za 12. izdanje Bijenala koje će biti održano u terminu od 20. oktobra do 20. novembra, saopćeno je iz JU BKC TK.

U junu je objavljen Javni poziv za umjetnike koji su zainteresovani za učešće na ovom festivalu umjetnosti minijature, a radovi se mogu dostaviti do 10. oktobra 2023. godine.

Radove za bijenalnu izložbu će odabrati Selekciona komisija, a izabrani radovi će konkurisati za nagrade u kategorijama slikarstvo, crtež, grafika, skulptura i instalacija, te posebno priznanje “Aleksandar Aco Adamović” i GRAND PRIX Bijenala. Organizator sa nagrađenim autorima organizira samostalne izložbe u narednoj godini u Galeriji JU BKC TK Tuzla, uz sve preuzete troškove organizacije, dok nagrađeni autori dobijaju prikladne plakete uz novčanu naknadu. Nagradni novčani fond ove godine iznosi 3.500 KM.

Najbolje će odabrati Stručni žiri koji čine značajna imena iz oblasti umjetnosi i kulture: Katarina Galić, Široki Brijeg (BiH), Nermin Delić, Bihać (BiH), Georgette Ivette Ponte, Rijeka (Hrvatska), Maja Živanović, Beograd (Srbija) i Enver Mandžić, Tuzla (BiH).

-Radovi već odavno pristižu i ako očekivanja možemo mjeriti interesovanjem umjetnika, siguran sam da ćemo imati još jedan uspješan festival. Ove godine u okviru festivala ćemo imati i zasebnu postavku odabranih radova naših prijatelja iz Gornjeg Milanovca, koji iza sebe imaju 16 međunarodnih bijenala minijature, a imat ćemo i kolektivno predstavljanje umjetnika iz Irana. Radovi na pripremama teku svakodnevno sa posebnim fokusom na dodatno širenje mreže naših promotora, dugogodišnjih prijatelja festivala, preko kojih naš poziv za učešće pokušavamo dostaviti na što više adresa – kazao je Hari Ejubović, rukovodilac galerijsko-scenskih poslova u BKC TK i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije.

Idejni tvorci manifestacije Bijenale umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine, danas najveće likovne smotre malog formata u BiH, a ustanovljene 2001. godine, bili su akademik Enver Mandžić, Aleksandar Aco Adamović, Mujo Grbić, tadašnji direktor BKC Tuzla Salko Bukvarević i Hari Ejubović, prof. umjetnosti a koji se nalazi na čelu organizacionog tima i predstojećeg XII Međunarodnog bijenalnog festivala umjetnosti minijature.

Iz JU BKC TK podsjećaju da su dio prvih manifestacija sa početka ovog vijeka bili isključivo umjetnici iz Bosne i Hercegovine i njene dijaspore, te nekolicina umjetnika iz regije koji su se na manifestaciji predstavljali djelima likovne i primjenjene umjetnosti, te novim medijima. Za više od dvadeset godina Bijenale je okupilo autore sa različitih strana svijeta i kontinenata, koji su zajedno sa organizatorom dali doprinose očuvanju minijature i prevazilaženju umjetničke i kulturološke razlike i time ovaj festival učinili međunarodnim.

Manifestaciju su i ove godine pomogli Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, Federalno ministarstvo kulture i sporta, te Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine.